Kolleger efter drab på Jesper Jul: Vi tænker på det hver dag

Hundefører Jesper Jul blev skudt i hovedet på få meters afstand, netop som han mødte ind på politigården i Albertslund. Få dage efter døde han. Billedet er fra bisættelsen, hvor kollegerne sagde farvel til ham. (Foto: Arkivfoto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix)

I dag starter ankesagen mod manden, som skød og dræbte betjenten Jesper Jul for godt et år siden. Hans kolleger er stadig påvirkede af tragedien.

Vi tænker stadig på det hver dag.

Sådan lyder det fra kollegerne til politibetjenten Jesper Juul, som blev skudt og dræbt i december 2016, da han mødte ind på sit arbejde på politigården i Albertslund.

I dag starter ankesagen mod den 27-årige gerningsmand i Østre Landsret. Selvom der er gået mere end et år siden drabet, sidder den tragiske episode stadig dybt i de betjente, der mistede deres kollega, fortæller Jørgen Jensen, som er formand for Vestegnens Politiforening.

- Det er bestemt ikke gået væk. Når vi kommer på arbejde, parkerer vi på samme plads, hvor han blev skudt den dag. Vi tænker på det hver dag, siger han til Avisen.dk.

"Det kan også ske for mig"

Den tragiske hændelse har medført nogle konkrete ændringer på arbejdspladsen, for eksempel øget videoovervågning.

LÆS OGSÅ: Efter drabet på Jesper Jul: Sikkerheden er skruet op på politigård

Er betjentene blevet mere utrygge efter drabet?

- Vi er blevet mere opmærksomme på, at det kan ske for enhver. For det var jo fuldstændigt tilfældigt, at det lige var Jesper Jul, det gik ud over. Så det med, at det også kan ske for mig, det sidder dybt i os alle sammen, siger Jørgen Jensen til Avisen.dk.

En hårdere virkelighed

Generelt er politifolk blevet mere opmærksomme på sikkerhed og hvordan situationer kan udvikle sig i farlig retning, både som følge af drabet på Jesper Jul og terrorangrebet i København for tre år siden. Det fortæller formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt.

- Der er ingen tvivl om, at vi oplever en hårdere virkelighed, siger han til Avisen.dk.

En af måderne, politiet takler det på, er ved konstant at evaluere hændelser taktisk og se på, hvordan situationer kunne have udviklet sig i andre retninger, fortæller han.

Obligatorisk snak med psykolog

Og så har politiet en ordning med, at hvis en betjent er ude for en voldsom hændelse, skal han eller hun bagefter tale med en psykolog.

- Vi bliver slet ikke spurgt. Det er bare sådan, det er. Det er en rigtig god ordning, for så behøver man ikke selv stå og overveje, om det nu er nødvendigt eller ej, siger Claus Oxfeldt og tilføjer, at det har kørt sådan i nogle år nu.

Der forventes at falde dom i sagen om drabet på Jesper Jul på torsdag. Gerningsmanden, den 27-årige Mikkel Starsø Renard, blev i Retten i Glostrup i september idømt forvaring for drabet. Han har erkendt, at han skød politibetjenten, men mener, at der ikke var tale om drab, men om grov vold med døden til følge. Derfor har han anket dommen.