Det hjælper, når man risikerer både stor bøde og klip i kørekortet. Mange siger i en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, at de ikke overtræder loven så meget som før og nogle har helt lagt mobiltelefonen væk.
Men hver 3. bilist erkender dog, at de stadig bruger mobilen håndholdt, når de kører bil, viser tallene. I september sidste år blev straffen skærpet for at bruge blandt andet håndholdt mobil bag rattet, når man kører bil. Foruden en bøde på 1.500 kroner koster det nu også et klip i kørekortet samt 500 kroner til Offerfonden. Det var et enigt Folketing, der stod bag beslutningen, som skal være med til at gøre trafikken mere sikker.
Nu viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, at klippet har påvirket mange bilister. Næsten syv ud af ti bilister, der før lovændringen brugte deres mobil håndholdt under bilkørsel, siger, at de har ændret adfærd efter lovændringen.
Hele 34 % af bilisterne oplyser, at de selv bruger mobilen bag rattet til både at skrive eller læse beskeder, tage fotos eller finde vej. Det er bekymrende mange, mener Rådet for Sikker Trafik.
Et sekunds uopmærksomhed er nok til at ulykken kan ske. Foto: Scanpix
– Mange ulykker kan undgås, hvis flere er opmærksomme i trafikken. Det er ikke nok, at man har den rigtige holdning og tager afstand fra uopmærksomhed, hvis man samtidig selv sidder og tjekker mobilen, hver gang den bipper eller brummer. Vi skal have endnu flere til at lægge mobilen væk eller sætte den på lydløs og køre bil, når de kører bil, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.
Ulykkestal fra Vejdirektoratet viser, at i seks ud af ti dødsulykker er der uopmærksomhed eller manglende eller utilstrækkelig orientering involveret.
Sådan bliver du en mere opmærksom bilist. Find de gode råd fra Rådet for Sikker Trafik her.
Fakta om undersøgelse blandt 1.513 bilister om uopmærksomhed og klip i kørekortet:
Klip ændrer adfærd:
Har risikoen for at få et klip i kørekortet fået dig til at gøre noget anderledes, når du kører? (spørgsmålet er stillet til de bilister, der kendte til lovændringen og som før lovændringen brugte mobil håndholdt under bilkørsel):
• Ja, jeg bruger slet ikke håndholdt mobil mere: 37 %
• Ja, jeg bruger håndholdt mobil i mindre grad end tidligere: 31 %
• Ja, jeg bruger håndholdt mobil i højere grad end tidligere: 3 %
• Nej, jeg bruger håndholdt mobil i samme grad som tidligere: 24 %
• Ved ikke: 5 %
Holdning til uopmærksomhed bag rattet:
Hvad er din holdning til, at folk er uopmærksomme, når de kører bil i trafikken? Dvs. kører bil samtidig med at de fx taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms'er, finder ting frem etc.:
- Det er ikke acceptabelt: 88 %
- Det er acceptabelt: 11 %
Regionale tal: Så mange bruger mobilen håndholdt:
Så mange bilister siger, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem benytter mobilen håndholdt, når de kører bil til fx at læse/skrive beskeder, tale i telefon, finde vej (GPS), tage fotos, søge efter musik, være på sociale medier, spille spil etc.
- Total: 34%
- Nordjylland: 39 %
- Midt- Vestjylland: 28 %
- Østjylland: 40 %
- Syd- og Sønderjylland: 38 %
- Fyn: 35 %
- Midt-Vestsjælland, Sydsjælland, Lolland-Falster og Bornholm: 30 %
- Region Hovedstaden: 32 %