Kød belaster miljøet. Det er en kendsgerning, som danskerne i højere grad tager til sig.
Den aktuelle klimadebat har nemlig fået flere danskere til at sige nej til til kød og vælge at leve delvis vegetarisk. Det oplever de hos Dansk Vegetarforening, hvor interessen for mad uden kød er stigende.
"Kød er ressourcekrævende, og klimahensynet har trængt de traditionelle begrundelser for at blive vegetar i baggrunden. Der er stadig mange, som er vegetarer af dyreetiske og sundhedsmæssige grunde, men uden for vegetarernes egne rækker er der større forståelse for klimavinklen," siger Sune Borkfelt, formand for Dansk Vegetarforening til Kristeligt Dagblad.
Han siger, at mange vælger at skære ned på kødforbruget, så man får flere kødfri dage. Og denne tendens står i kontrast til andre lande, hvor man ikke alene vælger at blive vegetar, men veganer, som slet ikke spiser produkter fra dyr, som for eksempel fisk og æg.
Klimabelastningen for oksekød er 40 gang større end ved grøntsager, hvorimod fjerkræ og svinekød kun belaster seks gange mere end grøntsager. Det fastslår John Hermansen, forskningsleder ved Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø på Aarhus Universitet.
"Der er en dokumenteret gavnlig virkning af at spise kød, for eksempel jernoptagelsen. Men samtidig er der ingen tvivl om, at danskerne spiser for meget kød. Det er derfor en god anbefaling at begrænse det daglige gennemsnitlige kødindtag," siger han til avisen.
Sune Borkfelt understreger, at antallet af rendyrkede vegetarer stadig er lavt sammenlignet med andre lande. Sundhedsstyrelsen skønnede i 2002, at en procent af danskerne var vegetarer. Dansk Vegetarforening skønner, at andelen i dag er halvanden procent.
I USA, Australien og Sverige skønnes det, at tre procent er vegetarer.