KL: De lavt lønnede job er ofte løntilskudjob
Trods finanskrisen mangler danskere motivation til at tage arbejde på hoteller og restauranter. Foto: Colourbox
Restaurationsbranchen bør kigge indad og spørge, hvorfor er det, at de ikke kan få ansat folk i ordinære job, siger kommunerne.

Når danskerne ikke gider arbejde som opvasker, stuepige og rengøringsassistent, handler det om, at branchen oftest ikke stiller fremtidssikrede job til rådighed.

Problemet er, at denne type virksomheder nemlig ofte kun søger ledige i løntilskudsjob eller i korte ansættelser, mener Kommunernes Landsforening.

"Der er kun en ting at sige, at der må branchen jo kigge indad i sig selv og spørge, hvorfor er det, at vi ikke kan få ansat folk i ordinære job. Det gør vi andre jo også i kommunerne og i andre brancher, hvis der er områder, hvor vi ikke kan rekruttere arbejdskraft," siger formand for KLs arbejdsmarkedsudvalg, Erik Nielsen (S), til Newspaq.

Omkring 80 procent af alle stillinger i lavtlønnede job i hotel og restaurationsbranchen er besat af blandt andet asiater og østeuropæere, vurderer Horesta og 3F. Det skriver Berlingske.

Samtidig søgte disse virksomheder forgæves efter medarbejdere til 8.100 fag- og ufaglærte job i efteråret.

I øjeblikket er der 35.000 såkaldte jobklare danskere på kontanthjælp, hvoraf 6.000 af dem har modtaget ydelsen uafbrudt i seks år.

Men Erik Nielsen afviser kritikken om, at kommunerne ikke administrerer efter reglerne

"Det er ikke korrekt. Hvis det er sådan, at folk skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og der er et ordinært jobtilbud, så sender vi ledige derud," lyder det fra arbejdsmarkedsudvalg-formanden.

Han understreger, at kommunerne først og fremmest forsøger at give de ledige arbejde med et fremtidsperspektiv.

"Vi har spurgt forskellige jobcentrer - blandt andet i København, hvor der er mange hoteller og restauranter - hvor man siger, at man meget sjældent får ordinære jobopslag fra Horesta-virksomheder. Meget ofte er det løntilskudsstillnger, hvor man ikke kan stille faste job i udsigt," siger Erik Nielsen.

Hos brancheforeningen Horesta og fagforeningen 3F, vurderer man, at tendensen med udlændinge i lavtlønnede job er stigende.

via Listen To News