Kig op i aften: Årets sidste supermåne

Nyheder
Der er lagt op til et smukt syn på himlen torsdag aften. (Foto: Ritzau Scanpix)

Et helt specielt fænomen udspiller sig på himlen i aften og nat

Månen er smuk, og i aften vil den fremstå endnu større og lysere, end vi er vant til. Det er nemlig årets sidste såkaldte supermåne, vi kan betragte på himlen, når mørket falder på.

En supermåne opstår, når der er fuldmåne, mens månen er tættest på os i sit kredsløb om jorden. Det vil sige, at den i aften er omkring 40.000 kilometer nærmere jorden end sædvanligt.

Fordi, månen er så tæt på jorden, vil den også lyse markant mere end normalt, så det kan være sværere at sove.

Denne særlige måne kaldes også for Blomster-månen. Et navn, der udspringer fra indianerne.

– Indianerne i det nordøstlige USA fulgte årstiderne, og kaldte forårets anden fuldmåne for Blomstra-månen som reference til årstiden, hvor alt blomstrer frem overalt, har NASA forklaret.

Det er faktisk fjerde gang i år, men har kunnet se fænomenet. Men nu går der også lang tid, før det sker igen. Næste super-måne viser sig først på himlen 27. april næste år.

I aften står månen op i København lidt efter klokken 21 og går ned igen lidt før klokken 6 fredag morgen. Supermånen er på sit højeste omkring kl. 00.45 – og der skulle være masser af mulighed for at se det store måne med egne øjne, da DMI lover mest klart vejr til hele landet.