Administration 

Kendt forfatter: "Arbejde er ikke noget, der klinger godt for mig"

(Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/Arkiv)

Han debuterede i 1966, og har siden udgivet over 40 bøger. På trods af sin store produktivitet har den 72-årige forfatter Henrik Nordbrandt aldrig kunnet finde sig til rette med et almindeligt arbejde.

- Arbejde er ikke noget, der klinger godt for mig. Men er det overhovedet det for nogen? Folk har hjernevasket sig selv til at tro, at det er godt at stå tidligt op om morgenen og gå på arbejde. Det er der jo ingen, der kan lide. De får tudet ørerne fulde af det der, og til sidst tror de selv på, at det er velsignelse. Det er noget mærkeligt noget, siger Henrik Nordbrandt i et stort interview i Politiken.  

Den danske forfatter foretrækker at sove længe. Hans bedste søvn ligger mellem 7 og 10.

- Jeg sætter mig ikke ned og siger: Nu skriver jeg en digtsamling. Det kan man jo ikke. Så bliver det noget lort, fortæller digteren, der er akuel med digtsamlingen ’Den store amerikanske hævn – og andre digte’ .

I interviewet med Politiken fortæller digteren, at han skammer sig over uligheden, og at han drømmer om en næstekærlig revolution.

- Nogle i topstillinger tjener 200 gange så meget som en almindelig arbejder eller funktionær. Det er ikke rimeligt. Så meget er der ikke nogen, der er værd, i forhold til det arbejde, de udfører. Sådan et samfund kan vi ikke have. Det kan ikke holde. Så kommer der revolution igen. Det håber jeg da, siger han til Politiken.

Bibliografi
  • 1966 Digte, digt
  • 1967 Miniaturer, digt
  • 1969 Syvsoverne, digt
  • 1972 Omgivelser, digt
  • 1974 Opbrud og Ankomster, digt
  • 1975 Ode til Blæksprutten og andre kærlighedsdigte, digt
  • 1976 Glas, digt
  • 1977 Istid, digt
  • 1977 Guds hus, digt
  • 1978 Breve fra en ottoman, essaysamling
  • 1979 Rosen fra Lesbos, digt
  • 1979 Spøgelseslege, digt
  • 1980 Forsvar for vinden under døren
  • 1981 Udvalgte digte, digt
  • 1982 Armenia, digt
  • 1983 Finkelsteins blodige bazar, roman
  • 1984 84 digte, digt
  • 1985 Violinbyggernes by, digt
  • 1986 Håndens skælven i november, digt
  • 1987 Under mausolæet, digt
  • 1988 Nissen flytter med, essaysamling
  • 1989 Vandspejlet, digt
  • 1990 Tifanfaya, børnebog
  • 1991 Glemmesteder, digt
  • 1992 Støvets tyngde, digt
  • 1993 Den elektriske mus, børnebog
  • 1994 Damelår og andre specialiteter, tyrkisk kogebog
  • 1995 Ormene ved himlens port, digt (inspireret af den amerikanske poet Wallace Stevens' parafrase over Shakespeares 23' sonnet om lærker, der synger 'Hymns at Heaven's Gate'. Stevens kaldte sin hyldest til Badroulbadour for 'The Worms at Heaven's Gate')
  • 1996 Ruzname. Dagbog. 4. Marts 1995 – 4. Marts 1996
  • 1998 Drømmebroer, digt
  • 1999 Egne digte, digt
  • 2001 Fralandsvind, digt
  • 2002 Døden fra Lübeck, erindringsbog
  • 2004 Pjaltefisk, digt
  • 2005 Dumhedens løvefødder, idiosynkrasier
  • 2007 Besøgstid, digt
  • 2010 Vi danskere digt
  • 2012 3 1/2 D, digt

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

ærøfærgen
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm

juleskinke ligger på skærebræt
Krimi

Lastbil med 20 ton

juleskinker væltede

i rundkørsel

folk går på juleudsmykket gågade i København
Corona

Sådan undgår vi trængsel:

Længere byttefrister

og gratis parkering

to hyæner krydser vej
Helt vildt

Sovende mand slæbt
væk fra sengen
og dræbt af hyæner

Sangeren Wafande på dansegulvet sammen med sin dansepartner Mie Moltke
Underholdning

Wafande og Mie

smidt ud efter

dramatisk aften

Bil på vej ud over skrænt ved vej
Helt vildt

Ups: Parkering af

spritny Porsche

går helt galt 

Underholdning

Udgår af

Vild med dans

Politi-biler holder på mørk landevej
Krimi

Ramt af bil på mørk vej:

Cyklist alvorligt kvæstet

burger serveret udendørs
Mad og drikke

Noma-burgeren

vender tilbage

folk med mundbind i supermarked
Corona

Forsamlingsforbud

forlænges - intet nyt

om jul

Danseren Michael Olesen og med dansepartner Hilda Heick er klædt i blåt
Underholdning

Vild med Hilda:

I aften danser

hun Muppet Show 

Skilt foran plejehjemmet Kongsgården i Viby ved Aarhus
Nyheder

TV 2 skal udlevere

skjulte optagelser fra

plejehjem

Lars Løkke Rasmussen smiler
Kendte

Det sejler for Lars Løkke:

Skal over Atlanten i

realityshow 

En ung dreng sidder på hug imellem to sportsvogne.
Helt vildt

17-årig smadrer fars

luksusbil til 21 millioner

trafikkø på motorvej med Storebæltsbroen i baggrunden
Krimi

Lastbil i brand

lukker Storebæltsbroen

fire doser af vaccinen lignet op foran pfizer logo.
Nyheder

Ansøgning sendt:

Vil have godkendt

vaccine nu

Hans Pilgaard sammen med sin mand Jobbe til premiere på filmen "Retfærdighedens ryttere". På grund af corona-restriktioner sidder parret ned på den røde løber på nogle høje barstole - på den måde kan de fotograferes uden mundbind.
Kendte

Hans Pilgaard: Én mail

kostede mig 100.000 kroner

En kvinde står nøgen med ryggen til i et bad i en svømmehal, hvor der er flere brusere ved siden af hende.
Nyheder

Må man tisse i badet?

Sådan svarer danskerne

Portræt af Michéle Bellaiche. Hun har en blazer på og smiler til kameraet.
Kendte

Tv-vært atter single

En pige holder sine hænder foran sit ansigt. Hun sidder på gulvet foran en seng, hvor der ligger en tøjbamse.
Krimi

Ansat voldtog bedøvet

pige på psykiatriafsnit

Rudy Giulian med sort væske dryppende ned ad sin kind. Den sorte farve kommer fra hans hår.
Nyheder

Trump-advokats bizarre 

optræden vækker opsigt

Den norske kongefamilie vinker med norske flag på en balkon. Kvinderne er klædt i nationaldragter.
Kongelige

Smitteudbrud i kongehus

En tallerken med to gafler og to knive og to stofservietter foldet fint i servietringe.
Krimi

Klam mistanke:

Mand åd sit offer

En hånd med en smartphone som trykker på mobilepay ikonet.
Nyheder

SKAT kontrollerer

MobilePay-overførsler

Dronning Elizabeth og prins Philip smiler. Hun har et lyst sæt på med matchende hat.
Kongelige

Samlede ind til

sin brudekjole

Hvide plastikkasser med brevstemmer i.
Nyheder

Biden vinder Georgia - igen