Hård hårkemi: Jobbet som frisør gav Dorthe voldsom allergi
Dorthe Sund har været frisør i 25 år og er ligesom mange andre frisører blevet allergisk overfor hårfarve. Hun rører ikke engang andres farvede hår længere. Privat
Frisørerne kæmper med allergi, eksem og ødelagte hænder. Faglærer Dorte Sund kender det både fra sig selv, og ser elever, der må opgive frisørdrømmen.

Dorthe Sund ved, hvad hun taler om, når hun advarer sine frisørelever om risikoen ved jobbet.  

Hun er selv blevet så allergisk over for blegemiddel, at hun fik eksem over øjnene, hvor hendes afblegede pandehår faldt ned og rørte huden.

- Det var et halvt år siden, jeg havde fået håret lysnet, og alligevel afgav det stadig noget, der fik mig til at slå ud, siger Dorthe Sund.

Hun er 46 år og uddannet frisør for 25 år siden. Nu arbejder hun som faglærer på frisørlinjen på EUC Sjælland i Næstved og en af dem, der underviser i et nyt fag om kemi og sikkerhed.

Hun behøvede ikke engang at komme direkte i kontakt med hårfarven. Bare det, der var i luften her, var nok. Det siger noget om, hvor stærke ting, vi arbejder med
Dorthe Sund, faglærer, EUC Sjælland

Den viden skal hjælpe frisørerne med at holde længere end de kun otte et halvt år, som de gennemsnitligt er i faget nu. En af årsagerne til det store frafald er allergi overfor de mange kemiske stoffer, frisørerne arbejder med.

Dorthe Sund ser jævnligt unge kvinder på ikke meget mere end 20 år, der må opgive frisør-drømmen, allerede inden de er færdig udlært.

Hun havde for nylig en elev, der måtte stoppe allerede efter 20 ugers grundforløb på skolen.

- Hun slog simpelthen ud på kroppen. Hun behøvede ikke engang at komme direkte i kontakt med hårfarven. Bare det, der var i luften her, var nok. Det siger noget om, hvor stærke ting, vi arbejder med, siger Dorthe Sund.

Rører ikke længere ved farvet hår

Hun kender selv til problemerne fra sin egen krop og bruger sine erfaringer i undervisningen.

Hendes egne fysiske gener begyndte tidligt med, at hun slog ud over for en særlig slags permanentvæske. Så undgik hun den, og der skete ikke mere.

Men for fem-seks år siden havde hun en lidt stresset periode og fik så udslæt på hele overkroppen. Hun kom til hudlæge på Gentofte Sygehus og fik konstateret allergi over for persulfater, som er det stof, der bruges til at lysne hår, og resorcinol, som er et farvestof i hårfarveprodukter.

De fleste elever får nu lov til at bruge handsker i salonen. Det er fantastisk
Dorthe Sund, faglærer, EUC Sjælland

Allergien handlede ikke kun om arbejdet med hårfarve, men også om hendes eget lysnede hår. Først fik hun klippet håret af i nakken, og eksemen forsvandt der.

Så var der pandehåret tilbage, der fik hende til at slå ud der. Siden det blev klippet af, har hun overhovedet ikke farvet hår, og hun har handsker på, når hun bare rører det farvede hår på hendes elevers kunder.

- Måske kunne jeg godt få farvet hår med nogle af de nye typer farve, der er kommet. Men jeg vil ikke risikere noget, som vil betyde, at der er flere ting, jeg ikke kan tåle, siger hun.

Ikke alle chefer tillader handsker

En del af lektien for frisøreleverne er da også at tage problemet alvorligt og få undersøgt selv den mindste tegn på allergi. Der skal også bruges handsker ved de mange hårvaske, som i sig selv gøre hænderne tørre og skællede og mere udsatte for de stoffer, man kommer i kontakt med.

-  Der har nok været en tradition for at slå det hen, og man talte om, at man bare skulle få hård hud på hænderne. Men det er ikke det, det handler om. Allergiske reaktioner kan opstå når som helst, også efter mange år i faget, siger hun.

Det meste af frisøruddannelsen forgår i praktik. Indtil for få år siden var det langt fra alle arbejdsgivere, der var enige om, at der var en risiko ved den kemi, de arbejdede med.

- Tidligere var der en vis skepsis ude i salonerne, over vi stod her og formanede eleverne om at bruge handsker til både hårvask og kemi. Mestrene syntes, at de var dyre og besværlige, siger Dorthe Sund.

Men de seneste fem år har forskning vist, hvor rystende kort tid frisørerne holder - og hvorfor.

- Det har været en kamp med nogen af frisørmestrene, men efter der er kommet forskning på området, er alle begyndt at se alvorligt på det. De fleste elever får nu lov til at bruge handsker i salonen. Og det er fantastisk, siger Dorthe Sund.

Hun er med sine egne ord hysterisk, når det handler om at få sine elever til at bruge handsker. 

- Jeg tror også, budskabet går mere ind hos eleverne, fordi jeg står her og slet ikke kan farve hår, siger hun.