Kasakhstan sørger over flyofre og frabeder sig underholdning

86 mennesker overlevede et flystyrt i Kasakhstan fredag. De fleste af dem er kvæstet, nogle alvorligt. 12 er dræbt. (Foto: Ruslan Pryanikov/Ritzau Scanpix)

Lørdag er national sørgedag i Kasakhstan efter en fatal flyulykke, der fredag kostede 12 mennesker livet.

Kasakhstan har erklæret national sørgedag lørdag, efter at et fly styrtede ned fredag og efterlod 12 mennesker døde.

Regeringen i det centralasiatiske land har blandt andet opfordret medierne til at afholde sig fra at sende underholdning lørdag.

Det rapporterer lokale medier ifølge nyhedsbureauet dpa.

Flyet af typen Fokker 100, der blev drevet af det kasakhiske luftfartsselskab Bek Air, fløj gennem en betonvæg, inden det ramte en toetagers boligejendom i byen Almaty.

Efterforskere er i færd med at finde ud af, om flyet forulykkede på grund af en pilotfejl eller en teknisk fejl.

De fleste af flyets passagerer overlevede. Ifølge Kasakhstans vicesundhedsminister blev 67 personer kvæstet. 47 af disse er fortsat indlagt på forskellige hospitaler i Almaty, der ligger i den sydlige del af landet.

Otte af dem, der modtager behandling, er alvorligt kvæstet, og flere akutoperationer har været nødvendige, oplyser vicesundhedsministeren.

Der var fire udlændinge om bord på flyet - to fra Ukraine, en fra Kina og en fra Kirgistan. De overlevede alle ulykken.

Flyet var på vej fra Almaty til hovedstaden Nur-Sultan, da det forulykkede.

Det er den værste flyulykke i den tidligere sovjetiske republik i årevis. Senest døde flere end 20 mennesker i ulykker i 2012 og 2013.

En af de overlevende efter fredagens styrt fortæller til britiske BBC, at dele af flyet blev knust som "en aluminiumsdåse".

- Flyet begyndte at gynge som en båd. Meget intenst. Derpå begyndte hele flyet at vibrere, især forenden, fortæller Aslan Nasaralijev til BBC.

En anden overlevende siger til nyhedssitet Tengrinews, at hun hørte en "skrækindjagende lyd", inden flyet begyndte at tabe højde.

- Alt var som i en film: Skrig, råb, folk der græd, fortæller den overlevende kvinde, hvis navn ikke er oplyst.

Myndighederne er stadig ved at fastslå årsagen til styrtet.

/ritzau/