Danskernes jul bygger på en kristen tro, fordi vi fejrer Jesu Kristi fødsel. Og dog. I fremtiden bliver det op til den enkelte, hvor meget troen skal fylde.
»Julen vil helt sikkert bestå, og den kommer ikke til at fylde mindre i fremtiden. Men hvor julen førhen var noget, alle delte, vil vi i fremtiden fejre den forskelligt,« spår Birthe Linddal Hansen fra Instituttet for Fremtidsforskning.
Mere eller mindre tro
Hvor vi stadig i dag forbinder festen med Jesusbarnet og hyrderne på marken, forudser hun, at stadigt flere ikke-kristne vil lave deres egen udgave af højtiden.
»Mennesker, som har en anden religion end vores, for eksempel muslimer, vil også holde jul ? bare ikke på den kristne måde,« siger hun. Udviklingen vil også smitte af på danskerne og få dem til at overveje, hvor meget troen skal fylde i deres traditioner.
»De mennesker, som ikke synes om de kristne ritualer, vil trække dem ud af julen. Andre vil skrue op for det religiøse og for eksempel begynde at bede bordbøn den ene aften,« siger hun.
Propfulde kirker
Det betyder, at en hård kerne af traditionalister vil holde fast i de kristne julevaner. Det kan man blandt andet se, når kirkerne ringer ind til gudstjeneste juleaftensdag. Der skal man komme i rigtig god tid for at finde en ledig plads på bænkene, for selvom danskerne bliver væk resten af året, strømmer de i kirke juleaften. Tal fra Gallup viser, at 35 procent af befolkningen tog til julegudstjeneste i 1989. I år 2000 var andelen vokset til hele 58 procent, oplyser folkekirken.dk.
»Selvom Folkekirken mister medlemmer for hvert år, vil mange fortsat gå i kirke juleaften. Tendensen med stopfulde kirker i julen ser ikke ud til at være på tilbagegang af den grund,« siger Anders Christensen, der forsker i folkeliv på Dansk Folkemindesamfund.
Familiens fest
Når den kristne tro træder i baggrunden for stadigt flere, sker det blandt andet for at give plads til fællesskabet i familien. Det har vi brug for, fordi vi har mindre tid til at dyrke det i hverdagens stress og jag.
»I en moderne familie har alle travlt med hver deres. Derfor bliver julen familiens højtid. Dér rydder vi kalenderen for hinanden ? det gør vi ikke til hverdag,« siger fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen.