En kritisk dokumentar om forholdene på to østjyske plejehjem kunne ikke have være lavet uden brug af skjult kamera.
Det siger journalist Michael Bech Nielsen, der var en af tilrettelæggerne af dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", som blev sendt i sommeren 2020.
- Er der nogen her i lokalet, der har troet på, at man kunne finde på at behandle ældre mennesker på den her måde? Det tror jeg ikke.
- Men det fik vi dokumenteret, og det satte dagsordenen uden lige, lyder det fra den tidligere TV 2-journalist i Retten i Odense.
Han og TV 2-direktør Anne Engdal Stig Christensen er tiltalt for at have viderebragt optagelser, der ifølge anklagemyndigheden krænker privatlivets fred.
Optagelserne viser blandt andet 90-årige Else Marie Larsen på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.
Hun ses eksempelvis i en situation, hvor hun hænger i en lift over sengen, mens plejeansatte venter på, at hun har afføring.
- Pres, Else. Tryk, lyder det i dokumentaren, som afspilles i retten.
- Det gør ondt, nu må I stoppe. Av, av, av, av, lyder det fra Else, der højlydt beklager sig.
Alligevel går der syv minutter, før personalet sænker liften. Eksperter giver i udsendelsen udtryk for, at der er tale om en forrået kultur og omsorgssvigt.
Michael Bech Nielsen forklarer, at der inden optagelserne med skjult kamera blev lavet skriftlige aftaler med både Else Marie Larsen, hendes pårørende og værgen.
- Vi synes, vi har taget de hensyn, vi skulle. Vi fik tilsagn fra de involverede og deres pårørende og slørede de steder, vi kunne.
Kunne man ikke have sløret ansigterne og anonymiseret plejehjemsbeboerne, vil specialanklager Lisbeth Weiss Petersen vide.
- Hvorfor skulle jeg sløre nogen, jeg har fået accept til at vise dem i fjernsynet? Det giver ikke rigtig nogen mening, siger journalisten.
Han har ingen skrupler over den måde, holdet bag dokumentaren greb opgaven an.
- Dokumentaren bliver nu vist på sosu-uddannelser, fordi man vil have et skifte i den måde, vi behandler vores ældre på, lyder det fra Michael Bech Nielsen.
Han peger også på, at dokumentaren var medvirkende til, at et politisk flertal i den efterfølgende finanslov afsatte 1,9 milliarder kroner ekstra til ældreplejen.
Anklagemyndigheden kræver journalisten og TV 2-direktøren idømt en bødestraf.
Derudover kræves de optagelser, der set med anklagemyndighedens øjne krænker privatlivets fred, slettet.
Der forventes at falde dom i sagen i begyndelsen af april.
/ritzau/