Administration 

Jeg troede, vi skulle lege

De havde forventet tre uger med leg og udflugter. I stedet fik to børn, som Danmark har sendt tilbage til Kosovo, lov til at grave huller på en tre uger lang sommerlejr, som Dansk Flygtningehjælp inviterede dem med på

»Jeg troede, at vi skulle lege. Ligesom vi gjorde i Danmark.«

11-årige Arlinda Nura skuler med sine grøn-brune øjne.

»Jeg troede, at vi skulle på udflugter,« tilføjer hendes 14-årige søster, Majlinda Nura.

Det er midt i juli i en baghave i hovedbyen Pristina i Kosovo. De to piger er i denne uge begyndt på en tre uger lang sommerlejr i dagtimerne. Et tilbud fra Dansk Flygtningehjælp, som de har sagt ja tak til. Men lejren har vist sig at være noget helt andet, end pigerne havde håbet på.

I stedet for leg og udflugter er de to børn sat til at grave i en arkæologisk lejr. To børn, som sammen med deres familie blev sendt tilbage til Kosovo i fjor efter syv år som asylsøgere i Danmark.

Bortset fra et enkelt afbræk, en søndagsudflugt, handler de otte daglige timers sommerlejr kun om en ting:

»Vi bare graver og graver,« siger Majlinda og trækker på sine spinkle skuldre.

40 graders varme
Hvad graver dækker over åbenbarer sig inde i majsmarkerne godt 10 kilometer uden for Pristina.

Arlinda og Majlinda Nura guider vej ad snørklede traktorspor frem til bestemmelsesstedet: Ulpiana, en romersk bosættelse fra oldtiden, der betegnes som et af de vigtigste arkæologiske steder på Balkan.

Det er her, søstrene og 40 andre unge deltager i sommerlejren. Ikke i dag. Lørdag er fridag. Men fra mandag til fredag graver de i temperaturer på op til 40 grader.

»Det er meget varmt. Og der er ikke rigtig noget sted at gå i skygge, når vi graver,« fortæller Majlinda og oplyser, at de har vand med.

»Men vandet bliver varmt ligesom te,« siger hun og viser, hvor de graver.

Et større område er ryddet for ukrudt. Det øverste lag jord skovlet væk. Og i tre arkæologiske felter er skovle, spader og hakker nået fra 20 til 50 centimeter ned i jorden.

»Det er hårdt. Meget hårdt,« synes Majlinda Nura.

Det var frivilligt
Tilbage i Danmark er sommerlejren blevet genstand for en klage over Dansk Flygtningehjælp.

Den private forening Støttekredsen for Flygtninge i Fare skriver i et brev til integrationsminister Rikke Hvilshøj (V), at der ikke kan herske tvivl om, at det var børnearbejde, de udsendte børn blev rekrutteret til, og Majlinda og Arlinda udførte igennem tre uger .

»Jeg synes nok, at Dansk Flygtningehjælp kunne have fundet på mere børnevenlige alternativer i sommerferien end gravearbejde,« siger Mona Ljungberg, forkvinde for Støttekredsen for Flygtninge i Fare.

Dansk Flygtningehjælp undrer sig dog over kritikken. Anne la Cour Vågen, leder af organisationens asylafdeling, betragter sommerlejren som et godt tilbud om adspredelse til børnene i deres sommerferie.

»Vi har gjort det her med de bedste intentioner. Og det ligger os fuldstændig fjernt at betragte det som børnearbejde. Jeg ser det som en spejderlejr eller svømmelejr. Der har bare været fokus på arkæologi,« siger hun.

Anne la Cour Vågen understreger også, at Dansk Flygtningehjælp blot inviterede børnene med – det var en arkæolog fra Kosovo, der arrangerede sommerlejren. Og det var helt frivilligt for børnene, om de ville deltage, pointerer hun.

»Hvis de ikke brød sig om at være der, kunne de jo bare lade være med at møde op,« siger Anne la Cour Vågen og tilføjer:

»Og så må jeg lige understrege, at det altså er forældrenes ansvar at sige ja eller nej til, om deres børn skulle deltage.«

Børn skal beskyttes
Men Dansk Flygtningehjælp kan ikke på den måde fraskrive sig ansvaret. Det mener børne- og ungdomspsykiater Bente Rich, som arbejder med traumatiserede flygtninge.

»Dansk Flygtningehjælp overser, at nogle af disse børn og deres familier ikke tør sige nej. Mange af de tilbagesendte familier er dybt afhængige af den hjælp, som Dansk Flygtningehjælp giver dem. Og måske er de bange for, hvad der sker med den hjælp, hvis de siger nej til sommerlejren,« siger hun.

Anne la Cour Vågen understreger, at familien Nura ikke længere modtager løbende hjælp fra Dansk Flygtningehjælp – og at familien derfor ikke er afhængig af organisationen. Desuden pointerer hun, at Dansk Flygtningehjælp inviterede andre tilbagesendte børn med, som uden problemer sagde nej tak til sommerlejren.

Anette Faye Jacobsen, specialkonsulent og ph.d. ved Institut for Menneskerettigheder, mener dog også, at der kan sættes spørgsmålstegn ved frivilligheden.

»Børn i en alder af 11 år er ikke i stand til at stille sig frem og sige fra. De har ikke den myndighed, der skal til. Børn i den alder har brug for beskyttelse,« påpeger hun.

Den beskyttelse mener Dansk Flygtningehjælp dog, at børnene har fået.

»Vi er ikke bare gået ind i det her med blå øjne. Vi kendte fuldt ud til projektet og fik blandt andet tilsendt en beskrivelse af det, inden vi tilbød det til børnene. Og jeg må tage udgangspunkt i, at der har været forsvarlige forhold,« siger Anne la Cour Vågen og henviser til, at medarbejdere fra flygtningeorganisationens lokale kontor i Kosovo flere gange undervejs så til børnene på sommerlejren.

Uegnet for børn
Og disse medarbejdere oplevede mere, at det var hygge og samvær med andre, end at Majlinda og Arlinda Nura arbejdede hårdt. Det blev de ifølge Dansk Flygtningehjælp friholdt for, fordi de var yngre end de øvrige deltagere.

»Så jeg har altså meget svært ved at forestille mig, at disse piger er blevet udnyttet,« siger hun.

Men sådan ser det ikke ud på en række fotografier, som Nyhedsavisen har vist til to arkæologer.

Arkæologerne har dels set billeder, som de to piger selv har taget. Dels har de set fotografier, som to tilfældigt forbipasserende motorcykel-turister har taget og siden offentliggjort på internettet. Ifølge Ulla Lund Hansen, lektor i arkæologi ved Københavns Universitet, viser fotografierne, at sommerlejrens deltagere renser op .

»Det er det tungeste arbejde med skovl, spade og trillebør, som skal udføres, inden man kan komme i gang med de finere arkæologiske udgravninger,« forklarer hun.

»Jeg synes ikke, at det er noget for børn. Der skal store voksne mænd til at skovle i dagevis, fordi det er tungt arbejde,« tilføjer hun.
Leif Erik Vaag, klassisk arkæolog og akademisk redaktør på det kulturhistoriske tidsskrift Sfinx, er enig.

»Arbejde af den karakter skal man ikke sætte mindreårige til. Det er alt for hårdt,« tilføjer han og henviser til, at selv den 11-årige Arlinda Nura på begge serier af billeder ses med skovl og hakke i jorden.

Ifølge Leif Erik Vaag er det ikke unormalt, at udgravninger i Middelhavsområdet finansieres ved, at studerende udfører det tunge arbejde.

»Men så plejer det at være studerende, som selv har søgt om at være med, fordi de har en interesse i arkæologi. Ellers er det arbejde, man betaler lokale arbejdsmænd for,« siger han.

Børnene på sommerlejren fik ingen penge for deres graverier, og ifølge Dansk Flygtningehjælp er der på ingen måde tale om, at de udførte et regulært stykke arbejde.

»Jeg har direkte spurgt om og meget klart fået at vide, at der ikke var tale om et stykke arbejde, som andre ville udføre, hvis børnene ikke gjorde det,« siger Anne la Cour Vågen.

En EU-rapport fra juli 2006 tegner dog et andet billede. Ifølge den er der flere gange uden det store held søgt om penge til at få renset og klargjort jorden i Ulpiana til de rigtige arkæologiske udgravninger. Med andre ord til det arbejde, som deltagerne på sommerlejren ifølge arkæologerne udførte – ganske gratis endda.

Og det er ikke første gang.

Gravede en hektar
Dansk Flygtningehjælp har givet Nyhedsavisen en beskrivelse af projektet, som den arrangerende arkæolog har forfattet. Af papirerne fremgår, at han også i 2004, 2005 og 2006 arrangerede arkæologisk sommerlejr i Kosovo.

Om den 14 dage lange sommerlejr i 2005 skriver han, at 40 unge deltog, og at de »opnåede at rydde et område på 9.600 square yards (svarende til næsten en hektar) (...)«.

Tilbage i Kosovo er sommerlejren slut. På nær få dage deltog Majlinda og Arlinda Nura alle tre uger.

»Det var sjovt at møde nogle andre unge, selvom de var ældre end os,« siger Majlinda Nura.

»Men det var ikke sjovt at grave.«

en kongelig familie kigger væk
Kongelige

Prins Harrys triste tid: Far og bror vil ikke se ham

en fyr og to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Sex, Snapchat og skulderskader

Zelinski står med knyttet næve
Nyheder

Ukraine afværger russisk attentat på Zelenskyj

Frederik med en skovl
Kongelige

Frederik og Mary i gartnerlære

Sport

Stormy Daniels vidner i sag trods Trump-protest

en MR-scanner
Sundhed

Forskere: Biologisk forskel i hjernen hos migrænepatienter

En mørk mand i jakkesæt
Nyheder

Mand er blevet skudt uden for Drakes bolig

Et par og nogle menneskelignende aber
Film og TV

Abernes Planet-filmene bliver ved 

mand poserer
Kendte

Stig Rossen mister

kørekortet

lars løkke tager sig til hagen
Nyheder

Løkke udgiver lydbog

mand står ved lang baguette
Helt vildt

143 meter: Verdens

vildeste baguette

politibil med påskriften politi
Krimi

14-årig pige fundet

i god behold 

cykelrytter kører på vejen
Sport

Jonas Vingegaard er

tilbage på asfalt 

kvinde poserer
Kendte

Mette Sommer afslører:

Jeg skal være vært

fortidsmenneske
Helt vildt

Tollundmanden scannet:

- Helt exceptionelt 

mand med skæg
Kendte

Hollywood-stjerne

var med da Putin blev

taget i ed

musiker på scenen
Nyheder

Lukningstruet festival

reddet på målstregen 

folk sidder på vej
Krimi

Motorvejs-demonstranter

frihedsberøvet

vægtløfter
Nyheder

Guldvinder er død

i krigen

kvinde poserer
Film og TV

Eurovision: Danskerne

tror på Saba 

papir fra zalando
Nyheder

Gigant mister to

millioner kunder

røg stiger op i landskab
Krimi

Bil brød i brand

på motorvej 

Mette Frederiksen kigger
Nyheder

Mette F. skrev ikke under 

mand laver tegn med hænderne
Nyheder

Amerikansk soldat

anholdt i Rusland

Den danske og svenske konge side om side
Kongelige

Kong Frederik hylder mormor

Portræt af ældre mand
Nyheder

82-årige Bernie Sanders genopstiller

Mand løfter pokal
Sport

Toptræner færdig

politibil og ambulance på vej
Krimi

Bomberyddere i boligkvarter

Nyheder

Andreas Mogensen deler skræmmende øjeblik med kongeparret

skilt til Retten i Viborg
Krimi

Udlænding begik 62 indbrud

Klipper og hav ved strand
Rejser

Her er verdens farligste byer

Retsbygning set ude fra
Krimi

Pædagog frifundet

bankbygning set fra gaden
Krimi

Bankdirektør stjal 500.000

Nyheder

Statsministeren venter

flere russiske hybridangreb

To speedwaykørere på banen
Sport

Nicki Pedersen hyrer

sin gammel rival

Folk på en badebro i tusmørke.
Krimi

Lig fundet i sø

var søskendepar

En kvinde med mørkt hår
Nyheder

Mistede tre børn

nu kommer mor

med opråb

En kvinde nyder solen
Sundhed

Pas på med for

meget D-vitamin

Stine Bosse og Lars Løkke Rasmussen.
Nyheder

Stine Bosse

færdig i fond

En politibil
Krimi

Politi på menneskejagt:

Mand stak af og

påkørte cyklist

Nyheder

Kongeparret ankom

til kanonsalutter

Putin
Nyheder

Øver med

atomvåben

En lille miniature indgang til Legoland
Krimi

Mor anholdt efter

tur i Legoland

Fra et klasseværelse
Nyheder

Dumper på stribe i

dansk og matematik

Lodder fra lotteriet.
Nyheder

Vinder føler sig som

Joakim von And

Kongeparret under udråbelsen
Kongelige

Følger i deres

forgængeres fodspor

Nyheder

Novo og Bill Gates 

går sammen

Nyheder

Forårssolen titter frem

efter våd mandag

En tom station
Nyheder

Forsinkelser og

aflyste tog mandag

portræt kvinde
Nyheder

Danmark til Eurovision

med fredsdue på ryggen

portræt kvinde
Nyheder

FAKTA:

Eurovision-åbning uden Israel

menneskemængde
Nyheder

Forlader forhandlinger

portræt kvinde
Kendte

Birthe Kjær:

Fik ubudne gæster

Mand og kvinde
Kendte

Ikea-testen er bestået

Krimi

Hærværk mod mindesten 

portræt mand
Nyheder

Hold jer væk

portræt mand
Nyheder

Titanic-skuespiller er død

portræt mand
Kendte

Troels Trier: Sådan

mindes jeg Rebecca

portræt mand
Nyheder

Dansk musiker er død

en stor gård
Helt vildt

Du kan få Goebbels villa helt gratis

en minibar
Rejser

Derfor elsker vi minibaren

et vejsving og et ødelagt træ
Krimi

16-årig dræbt i bilulykke

en lottokupon
Nyheder

Heldig dansker vinder 14 mio. i lotto

en retsbygning i solen
Krimi

Dømt krænker i ny sag om 11-årig pige

en redningsbåd
Krimi

Mandlig dykker forsvundet ud for Skagens kyst 

en mand og dame ser vrede ud
Debat

Jes Dorph: Os og dem

to unge mænd synger
Film og TV

FAKTA: Sådan afvikles Eurovision

tåge på en vej
Nyheder

DMI advarer bilister 

en politiafspærring i Australien
Krimi

Politi dræber knivbevæbnet 16-årig

Rigshospitalet
Nyheder

11-årig død af skimmelsvamp på Rigshospitalet

tre personer
Nyheder

DF-profil afviser

nazi-sammenligning

dræbersnegl
Livsstil

Dræbersnegle:
Sådan bekæmper - eller

spiser - du dem bedst

tre smilende mennesker
Kendte

Seebach sælger
sin luksusvilla

en sangerinde
Film og TV

Eurovision-åbningen
bliver uden Israel

en mand
Nyheder

Stor udbetaling
til fratrådt spindoktor:
"Vennetjeneste"?

bus i brand
Krimi

Brand i bus på motorvej 

mand taler
Nyheder

Dragsted: LA er farlige

mand står ved portræt
Kendte

Andreas Mogensen 
afslørede sig selv 

område ved vand i københavn
Krimi

Turist faldt i vandet:

Reddet op af vakse

borgere