Islændinge i chok over Pia Kjærsgaard-besøg: Udvandrede under tale

Pia Kjærsgaard holdt onsdag tale i Island. (Foto: Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix )

Et besøg af Folketingets formand har fået flere islandske sind i kog på landets nationaldag.

Et besøg af Folketingets formand Pia Kjærsgaard har fået en række islændinge op i det røde felt.

Det skriver Politiken.

Den tidligere DF-formand holdt onsdag tale på vulkanøen, da den lille nordatlantiske nation fejrede nationaldagen og 100-året for, at man blev en suveræn stat.

Men langt fra alle islandske politikere var tilfredse med, at Pia Kjærsgaard skulle tale – endda ved det historiske mødested på Island, Thingvellir. Faktisk fik nordboerne lidt af et 'chok', da de kun få dage inden arrangement fandt ud af, at Folketingets formand skulle på talerstolen netop det sted, skriver Politiken.

Et medlem af det socialdemokratiske parti Samfylkingin, Helga Vala Helgadottir, udvandrede under talen. Og partiets formand, Logi Einarsson, har kaldt det ”beklageligt, at en af de fremmeste repræsentanter for had mod udlændinge i Europa skal have lov at komme på talerstolen på denne vigtige dag”.

Partiet Piraterne havde på forhånd valgt helt at boykotte Pia Kjærsgaards tale. Partiet vil nu have afklaret om besøget af den danske politiker har været forfatningsstridigt.

Det islandske parlaments formand, Steingrimur J. Sigfusson, har modsat kaldt ”det en stor ære” at have besøg af Kjærsgaard.

Politiken skriver, at de forgæves har forsøgt at få en kommentar fra Folketingets formand.