IMF-chef advarer om trusler mod global vækst

Selv om 2017 ser ud til at blive et år med flot økonomisk vækst, lurer der farer forude, advarer IMF''s øverste chef, Christine Lagarde. (Foto: Foto: Chip Somodevilla/AFP)

Trumps "Amerika først"-politik, politiske spændinger og øget ulighed skaber bekymring på økonomisk årsmøde.

Selv om der er tegn på, at 2017 vil det blive det hidtil bedste økonomiske år i dette årti, er der stadig op til flere trusler, der kan afspore den globale vækst.

Det advarer chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), Christine Lagarde, om.

Truslen kommer fra blandt andet stigende politiske spændinger, øget ulighed og en øget skepsis blandt befolkninger over for, hvorvidt globalisering er en god ting.

Lagarde minder finansministrene fra IMF's 189 medlemslande om, at de skal være opmærksomme på disse trusler, selv om økonomien er på vej op og det ser lyst ud.

- Tiden er ikke til at være selvtilfreds, sagde hun på en pressekonference i forbindelse med årsmødet i IMF og søsterorganisationen, Verdensbanken, torsdag.

- Politikere kan bruge dette øjeblik til at skabe mere sikkerhed og sikre sig mod fremtidige risici, lød det fra Lagarde.

Forud for Lagardes pressekonference havde finansministre drøftet, hvordan den amerikanske præsident Donald Trumps "Amerika først"-politik kan påvirke verdensøkonomien.

Der er frygt for, at en mere protektionistisk kurs fra USA's side kan påvirke den globale økonomiske udvikling negativt.

Uden at nævne Trump ved navn fik IMF-direktøren ifølge det tyske nyhedsbureau dpa rettet en kritik mod præsidenten, da hun torsdag talte varmt for mere globalisering.

- Vi ved, at denne økonomiske integration eller globalisering har givet verden enorm velstand, understregede Lagarde.

IMF blev sammen med Verdensbanken etableret efter Anden Verdenskrig. Formålet var at stabilisere den globale økonomi og fremme økonomisk samarbejde.

Valutafonden har spillet en stor rolle i genopretningen af eurolandes økonomier efter finanskrisen i 2008.

/ritzau/AP