Administration 

Ilddåb: Kan Mette F. tøjle 12 eks-ministre og gå i kødet på Løkke?

Mette Frederiksen bliver ny socialdemokratisk partiformand efter Helle Thorning-Schmidt. Målet er klart: Statsministerposten. Vejen er til gengæld svær og brolagt med udfordringer.Justitsministerposten kan vise sig at være det rene barnemad sammenlignet med at lede folketingsgruppen i opposition. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix.)

Hvordan får man en stribe eks-ministre med store egoer til at spille sammen og gå i kødet på en ny Løkke-regering i stedet for i kødet på hinanden? Justitsministeriet er det rene barnemad sammenlignet med Mette Frederiksens nye job som ny partiformand.

ANALYSE

Danmark har lige sagt farvel til landets første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Allerede ved næste folketingsvalg kan danskerne måske sige velkommen til nummer to. Nemlig Mette Frederiksen.

Socialdemokraternes hovedbestyrelse peger i dag på Mette Frederiksen som partiets nye formand efter Helle Thorning-Schmidt.

Og ligesom Anker Jørgensen, Svend Auken, Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt har Mette Frederiksen den helt selvfølgelige ambition, at hun går efter statsministerposten. Det er simpelt hen kodet ind i enhver socialdemokratisk partileders DNA, at man skal helt til tops og gå efter ansvaret og indflydelsen som regeringsleder.

Det er lykkedes for de allerfleste. Dog ikke for Svend Auken og Mogens Lykketoft, der ellers fra barnsben var Aalborg-pigens store politiske idoler og rollemodeller. Fra Svend og Mogens, som Mette Frederiksen har været på fornavn, kindkys og mentorkurser hos, har Mette Frederiksen sin sociale indignation, sit internationale udsyn og jordbundethed. Og hun har tænkt sig at rette op på, at hendes to mentorer aldrig rykkede helt ind i statsministeriet.

Helle og Mette blev aldrig hjerteveninder

Da Helle Thorning-Schmidt blev formand for Socialdemokraterne tilbage i 2005, stemte Mette Frederiksen på Frank Jensen som partiformand. Og det er ikke nogen hemmelighed i det socialdemokratiske bagland, at Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt har taget deres brutale tvekampe om partiets politiske linje.

Hjerteveninder blev de aldrig, men de senere år har de fået, hvad kilder beskriver som et tåleligt og respektfuldt forhold til hinanden. Og når Helle Thorning-Schmidt går ud og anbefaler, at Mette Frederiksen skal overtage tronen, er det i en klar overbevisning om, at hun er rette kvinde på rette sted.

Tidligere har både Nick Hækkerup og Nicolai Wammen flirtet med tanken om at tage over efter Thorning, men de ambitioner har de skrottet i takt med, at Mette Frederiksens stjerne bare er vokset og vokset i det socialdemokratiske bagland.

Men selvom Mette Frederiksen nu kåres uden modkandidater til formandsposten, bliver det ikke nogen dans på socialdemokratiske roser for hende.

Skal Corydon bygge spagettitårne?

Først og fremmest skal hun nu lede en stor socialdemokratisk folketingsgruppe. For Mette Frederiksen kan de tunge ministerposter som først beskæftigelsesminister og siden justitsminister vise sig at være det rene barnemad sammenlignet med at skulle styre en 47 mand stor folketingsgruppe i opposition. Så er det sagt.

Som partileder må hun nu trække på al sin erfaring som beskæftigelsesminister, hvor hun gjorde op med meningsløse aktiveringskurser for ledige. Det duer jo ikke at sætte eks-finansminister Bjarne Corydon i gang med at bygge spagettitårne! Og hvem kan se eks-forsvarsminister Nicolai Wammen på et såkaldt pipfuglekursus?

Som noget af det første skal Mette Frederiksen konstituere folketingsgruppen, og her skal hun sætte en stribe eks-ministre med store egoer i meningsfuldt arbejde og få dem til at tro på, at de er tilbage i ministerkontorerne meget hurtigt. De vil være rastløse og utålmodige. Det gælder om, at få dem til at arbejde og gå i kødet på en ny Løkke-regering i stedet for i kødet på hinanden.

Nogle af eks-ministrene vil sikkert også forsvinde ret hurtigt, ligesom man så en Lykke Friis fra Venstre, der efter at have mistet en ministerpost, hurtigt fik topjob udenfor den politiske verden. Men det kan hun ikke regne med, og derfor skal der være meningsfuldt arbejde til en halv snes eks-ministre.

- Det bliver ikke nemt. Nogle af dem tror jo, at de er Gud selv, som en central socialdemokrat udtrykker det.

Sass kan blive ny gruppeformand

Allerede i næste uge skal der vælges ny gruppeformand og politisk ordfører, de to mest centrale poster, i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Her skal Mette Frederiksen ud i en balancekunst. Forventningen er, at Henrik Sass Larsen bliver en ny stærk gruppeformand. Allerede fredag var han ude og rose Mette Frederiksen.

- Hun kan det hele, lød skudsmålet fra Henrik Sass Larsen. Sass nyder stor respekt og har kontakter i alle kaffeklubber i partiet, og Mette Frederiksen har mindst af alt brug for, at en ny kaffekrig bryder ud mellem de tre kaffeklubber i folketingsgruppen.

Hvem der bliver ny politisk ordfører, gættes der på. Her kommer Mette Frederiksen også ud i en svær balancekunst som leder. Hun skal ikke tryne for mange eks-ministre, men når kabalen skal lægges mellem de tunge ordførerskaber, skal hun også tage hensyn til talentfulde gruppefæller, der har trukket det store læs, mens andre sad i ministerstolene. Som Folketingets største parti får Socialdemokraterne desuden formandsposter i en række store udvalg i Folketinget, og her kan hun for eksempel placere en Nick Hækkerup eller Magnus Heunicke både for at skabe ro men også for at give dem mundkurv på.

Både Maja Panduro og Leif Lahn Jensen skal også i spil til gode poster. Men der er også en Magnus Heunicke, Christine Antorini og Kirsten Brosbøl, der har forventninger om spændende ordførerskaber. Og dertil kommer at nyvalgte kræfter som Peter Hummelgaard og Mattias Tesfaye også skal have plads. Og hvad med tidligere SFere som Astrid Krag og Jesper Petersen, der også har fået kanonvalg? Hvad skal de lave?

Mette skal også gafle de unge

Når den svære kabale med at konstituere folketingsgruppen er gået op, skal hun for alvor i gang med andre store udfordringer.

De  unge vælgere skal overbevises om, at Socialdemokraterne er fremtidens parti. Her skal den nye partileder ud at brande det klassiske arbejderparti som et moderne rødt og grønt parti, der ikke er til at komme udenom, uanset om man er murer, sygeplejerske eller djøffer. Får hun ikke gaflet de unge stemmer, vinder hun ikke næste valg.

De vælgere, der er gået til Dansk Folkeparti, skal hentes tilbage til Socialdemokraterne. Og her er forventningen, at hvis nogen kan gøre det, er det Mette Frederiksen på en øl-kasse. Hun kan nemlig tale deres sprog og komme med klokkeklare holdninger.

Men den 37-årige bachelor i Afrika-studier får svært ved at indfri alle de mørkerøde socialdemokraters forventninger. I sin ministertid er Mette Frederiksen også blevet klar over, at der er noget der hedder økonomisk ansvarlighed, og derfor bliver det ikke en gavebod i løfter, man vil høre fra hende. Det vil skuffe nogen. Omvendt vil det glæde de kræfter i partiet, der godt ved, at uden pragmatisme og et godt forhold til dansk erhvervsliv bliver det svært at vinde stemmer hen over midten.

Hammeren falder ved næste folketingsvalg

Internt i partiet vil Mette Frederiksen få det mere eller mindre, som hun vil have det helt frem til næste folketingsvalg.

Et nyt principprogram vil blive formuleret med hendes eget hjerteblod. Fra Aalborg til Lolland vil hun blive tilbedt af alle ildsjælene i partiet.

Men hammeren falder ved næste folketingsvalg. Så skal Mette slå Løkke. Og hun får brug for alle mand i folketingsgruppen for at kunne gøre det.

Derfor bliver lederskabet af netop ex-ministre og de unge boblere i partiet afgørende for, om hun bliver Danmarks anden kvindelige statsminister.

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland