I dag er nummer 8 millard verdensborger blevet født et eller andet sted ude i vores store vide verden. Det oplyser FN.
Organet fortæller samtidigt, at den seneste milliard er kommet til på bare 12 år. Denne rekordstore befolkningstilvæskt er sket på baggrund af, at vi lever længere takket været bedre hygiejne, medicin, sundhed og ernæring.
Det er hovedsageligt i asiatiske lande, at den store befolkningstilvækst er sket, oplyser FN ligeledes. Alene i Indien steg befolkningen på de 12 år med 180 mio. mennesker og siges at overhale Kina som den mest befolkningsrige stat i verden allerede næste år.
Er der plads til os alle?
Og samtidigt med, at man kan hylde vores bedre levevilkår globalt, så er der naturligvis også bekymring over, om kloden overhovedet kan kapere så mange mennesker, og den hovedpine har eksisteret i mange år.
Derfor glæder det også forskere, at fødselsraten faktisk er faldende, og den stiger med kun lige under 1% årligt – meget mindre end nogensinde. Således vil der gå 15 år, inden vi når tallet 9 milliarder. Og vi vil nok aldrig nå over 10.4 milliarder, som vil ske i 2080, og her vil den blive indtil 2100, hvor den så vil falde.
Af de ekstra 2,4 milliarder mennesker vil størstedelen blive født i afrikanske lande, menes det. Men de mange mennesker – hvor de end fødes – vil sætte naturen voldsomt under pres. Mere end den allerede er i dag.
Antallet af bådflygtninge fra det afrikanske kontinent menes at blive stigende de næste årtier. Foto: Scanpix
Vi konkurrerer om drikkevand, plads og føde. Og klimaforandringer – især i netop de afrikanske lande – vil de næste årtier betyde millioner af mennesker vil blive klima-flygtninge og søge mod de rigere lande nord for kontinentet, som det også sker i dag.
Derfor mener FN også, at lige meget om det er vand, mad, benzin eller batterier, vi alle slås om, så er et paradigme-skift i vores levevis og madvaner endnu vigtigere end "at slukke ildebrande" her og nu.
Eksempelvis, så oversteg udledningen af drivhusgasser fra den rigeste 1% i verden (63 mio. mennesker) med mere end den dobbelte udledning fra halvdelen af Jordens fattigste befolkning fra 1990-2015 ifølge Stockholm Environment Institute.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.