Administration 

"Hvis førtidspensionen fungerede, var der ikke behov for Socialdemokratiets pensionsreform"

Hvis Socialdemokratiet ville være med til at ændre lovgivningen om førtidspension grundlæggende, ville de i samme åndedrag give alle ”de nedslidte” en værdig løsning.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

VALGKAMPEN TIL folketingsvalget i 2019 er for længst gået i gang. I al fald hvis man skal tro Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Hun udviser nu en pludselig opstået forståelse for samfundets ”nedslidte” borgere og er kommet med et udspil til en pensionsreform netop for dem. Hvem hun helt præcist medregner til denne beskrivelse, er det ikke til at blive klog på.

Det lyder ellers på overfladen meget godt og næsten som en slags indrømmelse af den massive kritik, som reformerne af førtidspension, fleksjob, seniorførtidspension, sygedagpenge og kontanthjælp har fået igennem en årrække, når Avisen.dk 22. januar kunne skrive følgende om Socialdemokratiets pensionsudspil:

Ifølge Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skal systemet forhindre, at borgere bliver fanget i årelange sagsbehandlinger i landets kommuner.

- Belært af erfaringer ved jeg, at noget af den sagsbehandling, der foregår nu er alt for hård for folk at komme igennem, siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.

- Vi skal finde en model, hvor vi undgår de her årelange, hårde forløb, som mange bliver udsat for nu, tilføjer hun.

Men hun taler i udspillet kun om nedslidte seniorer – ikke om syge, handicappede eller forulykkede personer i bred almindelighed. Hun forsøger dermed at komme uden om at tage ansvar for sine egne reformer af blandt andet førtidspension og fleksjob.

Temaerne for en pensionsreform for nedslidte ligger dog snublende tæt op ad de temaer, som ligger i reformen af førtidspension.

SIDSTNÆVNTE REFORM har pint og plaget i titusindvis af mennesker i nu godt seks år. De ”tæller deres dage i sygdom, armod og elendighed”, som det hedder i forordet til den nye bogantologi De reformramte fra Forlaget Udenfor (2018), som jeg anmeldte på Avisen.dk forleden dag. Og det udstiller et åbent, betændt sår – både menneskeligt og politisk.

Det sår afdækkede studievært Clement Kjersgaard i DR Debatten 24. januar, da han retorisk spurgte, først erhvervsmanden Brian Gartner Mogensen, så Mattias Tesfaye, Socialdemokratiets repræsentant i debatten: ”Hvis førtidspensionssystemet, som vi kender det i dag, fungerede, så var der ikke nogen grund til at lave Socialdemokratiets pensionsreform?”

Tesfaye svarede ved at fortælle en personlig historie om et nedslidt familiemedlem, der havde tre år tilbage før folkepensionen, og som nu var i et ydmygende ressourceforløb, hvor hun blev målt og vurderet gang efter gang. Han var tydeligt oprørt over familiemedlemmets nedværdigende erfaringer med at stå dér med hatten i hånden over for kommunen. Det er uværdigt, mente Tesfaye.

”TESFAYE, DU STÅR og kritiserer det system, I selv har indført?” spurgte Kjersgaard ham med slet skjult hentydning til blandt andet reformen af førtidspension.

”Ja, det gør jeg”, svarede han – selvom han ikke rigtig ville være ved, at det også var Socialdemokratiets ansvar.

Og Kjersgaard konkluderede, at Socialdemokratiet altså vil klistre et pensionssystem for nedslidte, som ikke kommer til at fungere, ovenpå det førtidspensionssystem, som de selv gennemførte, og som heller ikke fungerer.

Bemærkelsesværdigt var det også, da Brian Gartner Mogensen bekræftede, at det var uværdigt at lade syge og nedslidte mennesker arbejdsprøve i så lang tid, som det foregår nu, og da han påpegede, at det er en politisk opgave at indhegne førtidspensionssystemet og forvaltningskulturen, så mennesker ikke skal gennemgå uværdige forløb.

Han påtalte det helt åbenlyse og opfordrede Folketinget, herunder Tesfayes parti, til at påtage sig at ændre lovgivningen, så systemet kan blive mere værdigt. Han stod altså på arbejdsgiver- og de blå partiers side og var med på en lempeligere adgang til førtidspension – mens Socialdemokratiet vaklede. Hvem havde dog troet det?

DET BLIVER SVÆRT for Socialdemokratiet at forklare, at det skulle være særligt retfærdigt og solidarisk at give langt mindre invalide grupper af mennesker en særligt privilegeret, anciennitetsbaseret pensionsret, når de fortsat i det store hele afviser at lave de fundamentale ændringer, som ligger helt ligefor, af deres eget uværdige førtidspensions- og fleksjobsystem fra 2012 og af deres lige så uværdige sygedagpengesystem fra 2014. Endvidere har de endnu ikke lovet, hvad de præcis vil gøre ved de uværdige forhold i kontanthjælpsordningen fra 2016, hvis de skulle vinde regeringsmagten efter et folketingsvalg.

Jeg synes, det bør være de helbredsmæssigt allerdårligste, som først må sikres retten til førtidspension eller tidlig pension – uanset alder, antal år på arbejdsmarkedet eller andre kendetegn.

DETTE KRÆVER ET fundamentalt opgør med det ressourceforløb, som Frederiksen selv satte i søen.

Det kræver også et fundamentalt opgør med det ideologiske mulighedsregime, hvormed man politisk har parkeret tusindvis af mennesker i venteposition år efter år – officielt for at dokumentere, at hypotetiske arbejdsmuligheder ikke kan realiseres.

Og det indebærer en række nødvendige ændringer af sygedagpenge-, fleksjob- og kontanthjælpsordningerne.

Et værdigt system for såvel førtidspension som pension for ”de nedslidte” bør forholde sig til helbredsattester, reel vurdering af borgernes aktuelle arbejdsevne, prognoser for arbejdsevnen og arbejdsmarkedets udseende.

Det forudsætter endvidere, at sagsbehandlingen reelt foregår på baggrund af individuelle skøn, respekterer lægeerklæringer, skånehensyn og konkluderet arbejdsevne, og at den tidsbegrænses. Retssikkerheden skal tilbage, og det kræver et fundamentalt opgør med den økonomiske kassetænkning.

DERFOR KAN METTE FREDERIKSEN slet ikke argumentere for nødvendigheden af et særligt pensionssystem for ”de nedslidte” uden også at forklare og tage ansvar for alle de dele af det nuværende beskæftigelsessystem, som ikke fungerer, og som hun selv har indført.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre i drabssag:

Anklager kræver 

14-16 års fængsel

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet