Murere, gartnere og andre timelønnede taber flest lønkroner på grund af krisen. Bogholdere, sekretærer og andre funktionæransatte får et meget mindre gok i nøden.
Det fremgår af en lønopgørelse, som Finansministeriet har lavet forud for forårets overenskomstforhandlinger for landets privatansatte.
Lønnen for de timelønnede, der typisk er ansat i produktionen på virksomhederne, er næsten bremset op. I procenter steg lønnen for timelønnede 2,2 procent i 2. kvartal. Mens funktionærerne steg 3,4 procent sammenlignet med sidste år.
Det svarer til, at en murerarbejdsmand, der tjener 25.000 om måneden, stiger 3.600 kroner mindre end en sekretær, der før krisen fik samme løn. Det viser beregninger, som Nordea har lavet for Avisen.dk.
Funktionærer sidder tættest på chefen
Forklaringen er, at de timelønnede frygter i højere grad for deres job og stiller derfor mindre krav til lønnen under krisen, forklarer Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet. Derfor bliver det de timelønnede, der må holde for.
”De timelønnede er mere pressede af nedgangen i produktionen, mens funktionærerne sidder tættere på ledelsen, altså arbejdsgiverne,” siger Henning Jørgensen.
Skæv udvikling
Formand for 132.000 timelønnede medlemmer i 3F Børge Frederiksen er ærgerlig over, at det er folkene på gulvet, der betaler den største pris.
"Det er jeg ked af. Humlen er, at der sker en mere skæv udvikling nu. I 2009 har der været mange virksomheder uden lønfremgang," siger formanden for 3F's industrigruppe.
"Det skal nok rette sig op igen, men jeg er bange for, hvor længe der vil gå, før lønnen stiger som vi så før krisen," siger Børge Frederiksen.