Med et nej ved en folkeafstemning i foråret har Holland blokeret for en allerede indgået aftale om tættere samarbejde med Ukraine.
Torsdag har de 28 EU-landes ledere så vedtaget en juridisk bindende erklæring, der sikrer Holland nogle garantier om aftalens begrænsninger.
Med disse på hånden skal premierminister Mark Rutte prøve at få den ratificeret i parlamentet.
- Det vil vise sig, om det er muligt. Det bliver ikke let, siger Rutte efter erklæringen er vedtaget i Bruxelles.
Den juridisk bindende erklæring ændrer ikke noget i den oprindelige EU-Ukraine-aftale. Den uddyber mest af alt nogle begrænsninger af rækkevidden, så den bliver mere spiselig for Holland.
Som det vigtigste punkt garanterer den, at aftalen ikke tildeler Ukraine status som kandidat til EU-medlemskab. Hverken nu eller i fremtiden.
Flere EU-lande i øst ønsker - som Ukraine - at den tidligere sovjetrepublik bliver optaget i EU.
Ukraine føler et svigt fra EU, som havde indgået og underskrevet aftalen for længst. Processen mod et tættere samarbejde var på skinner, indtil Holland som det eneste af EU's lande afviste den ved en folkeafstemning.
Den var så vigtig for ukrainerne, at de gik på gaden og startede en revolution i 2013, da landets daværende præsident, Viktor Janukovitj, nægtede at føre aftalen i land.
Få måneder senere var den russerglade præsident fortid i Ukraine. Han var flygtet fra en oprørsk befolkning, der indtog hovedstadens gader og pladser med telte, bål og våben.
EU-præsident Donald Tusk har sagt, at unionens troværdighed som partner i fremtidige handelsaftaler svækkes, hvis ikke landene kan redde denne aftale.
Hollands premierminister lægger vægt på, at torsdagens erklæring er et signal til Rusland om, at EU står sammen mod Rusland.
- Det var ikke nemt. Det var ikke kønt. Men det er nødvendigt. For det sikrer, at EU fortsat kan danne fælles front mod Ruslands destabiliserende udenrigspolitik, siger Mark Rutte på topmøde i Bruxelles.
EU-landene har også besluttet, at man skal forlænge sanktioner mod Rusland på grund af landets fremmarch i netop Ukraine. Formelt træder denne forlængelse først i kraft i løbet af de kommende dage.
/ritzau/