Højtuddannede hutler sig igennem julen
Når ledigheden rammer, går det også hårdt ud over økonomien - ikke mindst blandt højtuddannede, hvor forskellen på løn og dagpenge er stor. Foto: Colourbox.dk
Mange højtuddannede ledige er så hårdt presset på privatøkonomien især i julemåneden, at de bruger af deres opsparing eller låner penge.

Julen er dyr, ikke mindst hvis man er ledig.

Seks ud af ti højtuddannede ledige er således hårdt presset på privatøkonomien, især i julemåneden.

Hver tredje ledig bruger af sin opsparing, og hver femte må låne penge for at få tingene til at hænge sammen, viser ny undersøgelse blandt ledige medlemmer af CA a-kasse, der er a-kasse for højtuddannede i erhvervslivet.

De højtuddannede, der mister jobbet, går i snit fra en lønindtægt på 37.600 kroner til 16.595 kroner i dagpenge om måneden. Det svarer til 44 procent af lønnen.

"Og det er bare gennemsnittet. For de hårdest ramte ledige medlemmer i CA svarer dagpengene til mindre end 20 procent. Så der er god grund til at gå privatøkonomien igennem med tættekam, når man bliver ledig," siger Lars Christensen, der er forsikringschef i CA a-kasse.

Undersøgelsen viser, at ni ud af ti omlægger deres økonomi, når de bliver ledige.

De fleste starter med at skære i udgifterne, sænke privatforbruget og bruge færre penge på husholdningsbudgettet. Hver tredje tærer desuden på sin opsparing, mens hver femte låner penge for at få tingene til at hænge sammen.

Det smitter også af på julebudgettet, hvor 55 procent regner med at bruge færre penge på jul og gaver i forhold til før de blev ledig. 40 procent vil bruge det samme, mens kun 5 procent vil bruge mere.

Undersøgelsen bygger på svar fra 711 ledige.