HK raser over ringere vilkår til statsansatte: Ikke rimeligt
Erhvervsminister Troels Lund Poulsen var i december indkaldt til samråd om regeringens udflytningsplaner. Foto: Scanpix/arkiv
Det koster statsansatte dyrt at skrive under på den forflyttelsespligt, som Moderniseringsstyrelsen dikterer.

De statsansatte HK'eres fagforening er forargede over for de forringelser, som deres medlemmer står til med et nyt cirkulære fra Moderniseringsstyrelsen.

I cirkulæret fremgår det, at nyansatte medarbejdere fremover skal skrive under på, at de har forflyttelsespligt, uanset hvor deres arbejdsplads måtte blive flyttet hen i landet.

- Jeg mener simpelthen ikke, det er rimeligt. Jeg mener ikke, man kan byde medarbejdere så usikre vilkår, når man skriver under på noget, siger HK/Stats formand, Rita Bundgaard, til Ritzau.

Ifølge hende frasiger medlemmerne sig de væsentlige vilkår, man normalt har, når det drejer sig om væsentlige stillingsændringer.

Eksempelvis, at det hedder sig, at det er arbejdsgiveren, der har opsagt den ansatte, hvis man ikke kan flytte med, så man bibeholder retten til dagpenge. Samt at man får flyttegodtgørelse.

Men de rettigheder frafalder altså, når medarbejdere sætter deres underskrift på de nye kontrakter.

- Det betyder, at man egentlig skriver under på en blankocheck til, at man frasiger sig alle de vilkår, man egentlig har i dag, siger Rita Bundgaard.

Hun tror, at cirkulæret er blevet udformet, fordi man i fremtiden vil sikre sig mod den store regning, som regeringens nuværende plan for udflytning af statslige arbejdspladser tegner sig for.

- Det er gået op for dem, at det har de simpelthen ikke råd til at betale.

- Og så er det gået op for dem, at der er noget besværlighed i det der med, at man skal diskutere med de faglige organisationer om, hvorvidt det er en væsentlig ændring af folks stilling, eller det ikke er det, siger hun.

I cirkulæret fra Moderniseringsstyrelsen er det dog understreget, at de ansatte skal orienteres "med et rimeligt varsel", hvis flytningen kræver, at man flytter bopæl eller får markant længere transporttid til og fra arbejdspladsen.

/ritzau/