Hjernen bag Tivolis "magiske trylleslag": Ikke mange lægger mærke til os

Intet mindre end 22.000 græskar har Kim Neumann Pharao og kollegerne dekoreret Tivoli med op til Halloween. (Foto: Foto: Maria Jeppesen)

Kim Neumann Pharao har i 28 år været gartner i Tivoli. En atypisk, men 'magisk' arbejdsplads.

For mange er det en tradition at tage en årlig tur i Tivoli København. Måske i løbet af sommerferien, til jul eller som nu i efterårsferien, hvor temaet er Halloween. 

Men Tivoli er også en arbejdsplads. Også når haven holder lukket mellem sæsonerne, hvor de godt 600 helårsansatte klargør, reparerer og pynter den 174 år gamle forlystelsespark. 

Op til Halloween har de ansatte eksempelvis haft travlt med at udsmykke haven med 22.000 græskar og 2.200 halmballer. 

- For gæsterne føles det måske som om, at det er et magisk trylleslag, der forvandler haven. Men der ligger mange timers hårdt arbejde bag, fortæller 62-årige Kim Neumann Pharao.

Han er afdelingsleder for de 13 gartnere i Tivoli, der dagligt vander, klipper og luger de mange grønne områder i Tivoli. 

120.000 blomsterløg 

Gartnerne møder typisk ind klokken 7 og går hjem klokken 15. Og selvom mange gæster ikke lægger mærke til dem, så går de rundt i haven og arbejder året rundt. 

- Der er ikke mange, der lægger mærke til os. Men vi er her, siger Kim Neumann Pharao.

Efter at have lukket ned for sommersæsonen har de ansatte haft tre uger til at gøre klar og pynte op til Halloween. 

Og når Halloween-sæsonen er slut den 6. november, har de 12 dage til at pille græskar, halmballer og skeletter ned og pynte op med nisser, julekugler, guirlander og lyskæder i massevis. 

Inden sommersæsonen begynder, bliver der lagt ikke mindre end 120.000 nye blomsterløg. Alt foregår manuelt. 

Og det er netop det, der sker bag kulisserne, som gør jobbet spændende og udfordrende. 

- Det at vi rent faktisk kan nå det. Hver gang. Det, synes jeg, er helt fantastisk. Og det er det, der gør det hele så eventyrligt.

Efterløn lige om hjørnet 

- Når vi er færdige med at gøre det hele klar, og vi står oppe ved indgangen og tager imod de første gæster, der kommer ind, så mærker man bare, hvordan magien rammer, fortæller Kim Neumann Pharao. 

Han er opvokset på Nørrebro i København og husker tydeligt glæden som dreng, når hans far tog ham med en tur i Tivoli. Dengang det kun kostede en tyver at komme ind. 

Han kendte den daværende overgartners søn. Og det var derigennem han tilbage i 1989 fik job som tivoli-gartner. Og han har været der lige siden. 

- Men nu er der andre, der skal til, fortæller Kim Neumann Pharao. Om ti dage går han på efterløn.

Han har pendlet frem og tilbage fra hjemmet i Holbæk i 28 år for at gøre den gamle have fin til glæde for de mange gæster. Nu vil han selv koble af og nyde tilværelsen. 

- Jeg har mit eget hus og min egen have, som måske er blevet lidt forsømt. Ellers skal tiden gå med at fotografere, gå ture og egentlig bare nyde livet, siger Kim Neumann Pharao.

Han forsikrer, at der i hans nye tilværelse som efterlønner helt sikkert er plads til en tur i Tivoli i ny og næ.  

Og det, han kommer til savne ved sit job, er især den 'magiske time' inden Tivoli åbner. 

- Når alle biler og arbejdsvogne er væk, og alt står klart. Så er her en særlig stilhed og ro, der bare er helt speciel.

Foto: Maria Jeppesen

Da man tidligere på året opførte den nye scene og spillested 'Orangeriet' i Tivoli, fandt man under byggeriet et gammel skelet i jorden. Skelettet, som lige nu er under tekniske undersøgelser, lå på en sti af gamle kampesten, som bliver vurderet til at være fra 1700-tallet. Dem har Kim Neumann Pharao og hans kolleger genbrugt til at anlægge denne sti i haven.