Her er julefrokostmaden, du skal passe på
Undgå dårlig mave efter en festlig aften. Se de største smittekilder til udbrud her.
Susanne Baden Jensen
Hvert år er der massevis af danskere, der bliver sendt i knæ af maden fra julefrokosten. Og nogle julefristelser er forbundet med større risici end andre, når det eksempelvis gælder de store sygdomsudbrud. Det fortæller udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen, Morten Lisby.
Disse tarteletter er uskyldige nok - men det er nu også selve fyldet i dem, der er en af de største "bakteriebomber" til julefrokosterne, understreger udbrudskoordinatoren. Eksempelvis blev 120 mennesker sidste år syge i forbindelse med, at de var til stor julefrokost på Hotel Frederik d. II i Slagelse, fortæller Morten Lisby, som forklarer, at man siden fandt ud af, at smittekilden var tarteletfyldet. Han vurderer, at denne spise oftere gør folk syge, fordi den bliver ramt af kokke, der får blandet kødsafter i retten. Foto: PR Foto/Bisca
Tjek også køkkenet. Her skal de sikre, at madvarer bliver holdt adskilt. Rå kødsaft er en kæmpe smittekilde, som sender julefrokostgæster i knæ hvert år. Foto: Colourbox
Også salat kan sende folk i knæ. Derfor er det vigtigt at holde øje med, at der er tag-tøj ved alle madretterne i buffeten. Det må meget gerne være med langt skaft, da det mindsker muligheden for, at folk kommer i kontakt med de forskellige madretter. For trods tilberedningen af maden spiller en stor rolle, hvis man vil undgå at blive syg, er den største årsag til sygdomsudbrud hvert år følgende.... Foto: Colourbox
Dig og dine med-gæster. Det er dejligt at være mange mennesker samlet til julefrokosten, men den største smittekilde til dårlige madvarer er faktisk, hvis gæsterne rør ved maden. Når der er mange mennesker samlet om maden ved buffeten, eller man sender maden videre ved bordet, risikerer man, at personen før har den såkaldte Roskildesyge. Hvis vedkommende rør ved maden (og altså ikke bruger tag-tøj), risikere alle de efterfølgende at få sygdommen, forklarer Morten Lisby, udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen. Foto: Colourbox / Scanpix
Se galleri forfra