Ungerne vil gerne have lommepenge. Mor og far vil gerne have taget af bordet og fyldt i opvaskeren. Det kan virke nærliggende at lade det ene afhænge af det andet, men de to ting skal ikke blandes sammen.
- Børns bidrag i hverdagen skal ikke have noget som helst med lommepenge at gøre, råder psykolog Birgit Bruun.
Hun mener, at det er helt fint at give ungerne lommepenge, så de kan købe de små ting, de drømmer om, og lære hvad penge er værd. Men lommepengene skal ikke være betinget af ungernes bidrag til hverdagen.
- For at føle sig værdige har børn brug for at opleve, at de hører til. Og det at høre til i en familie, det er at bidrage med noget til hverdagen, forklarer Birgit Bruun.
Familierådgiver Lola Jensen bakker op om, at børnenes bidrag til hverdagen ikke skal gå op i kroner og ører. For hvis det giver tre kroner at gå ud med skraldet og fem kroner at tømme opvasker, så risikerer man at barnet med tiden ikke kan give en hånd med uden at spørge: "Hvad får jeg for det?".
Det er også farligt at prissætte hjemmets opgaver, for søskende kan sjældent det samme, og det kan give den søskende, der kan mindst, følelsen af at være mindre værd.
- I stedet skal hver især lære at bidrage med det, de kan, uden at skulle måle sig med andre, siger Birgit Bruun.
Når lommepengene så falder, er det vigtigt at tale om dem. Hvad skal de bruges på, eller skal de gemmes til senere eller til at spare op til en specifik ting?
- De fleste børn i dag får, hvad de ønsker sig, fra dag ét, og det kan godt være, man lige skal prøve at vente med at give dem det legetøj, de ønsker sig, så man ikke laver luksusfælde-børn, som ikke forstår at passe på deres penge, siger Birgit Bruun.
Derfor råder både hun og Lola Jensen til, at børnene skal spare op til det, de drømmer om. Der er nemlig stor stolthed at spore i et barn, som selv tæller sparepengene op ved kassen, og børn føler også mere ansvar over for ting, de selv har købt.
- Hvis de også har deres egne penge med på ferie, så tænker de mere over, om de skal købe noget på markedet i Italien i stedet for at plage om alt, forklarer Lola Jensen.
På samme måde kan barnets egne lommepenge eliminere noget af plageriet på de ugentlige handleture. For måske vil barnet gerne have alt på hylden, men vil de bruge deres egne penge på det? Det spørgsmål kan hjælpe ungerne med at navigere bedre mellem impulskøb og fornuftige køb.
- På samme måde kan man, når de bliver ældre, øge beløbet af lommepengene, men så samtidig sige, at nogle af pengene skal gå til deres mobilabonnement eller buskort, så barnet oplever at overtage ansvar for egne udgifter, anbefaler Lola Jensen.
For det er en god idé at give lommepenge, lyder det samstemmende fra de to. Det skal bare ikke være i bytte for en fast maddag, eller at børnene selv skifter sengetøj - det skal de lære at gøre under alle omstændigheder.
Fakta: Forslag til regler for lommepenge
- Hold øje med omgivelserne. Får vennerne penge med i hallen eller til arrangementer? Sørg for, at barnet ikke stikker for meget ud med for mange penge eller slet ingen til arrangementer.
- Betal ikke forud af lommepenge. Vil barnet have en større ting, så lær dem at spare op over flere uger. Sådan lærer de at udsætte behov og budgettere.
- Du kan honorere opsparing ved at sige "Hvis du selv sparer 200 kroner op, så giver vi de sidste 100" til større ting, så forsøget på at spare op ikke bliver uoverskueligt.
- Tal med ungerne om, hvad de kan bruge pengene til, og hvordan de kan få flere, hvis drømmene er større end ugens beløb.
- Børnene kan eksempelvis tjene en skilling ekstra på ting, der ikke er en del af hverdagsopgaverne: Bilvask, maling af stakit eller lugning i blomsterbedet.
Kilder: Birgit Bruun, Lola Jensen.
/ritzau/FOKUS