Hvis rygetrangen melder sig, og frokostpausen forlængst er forbi, behøver ansatte i TDC ikke at tøve med at finde lighter og cigaretter frem. Men den ekstra rygepause er for egen regning.
Sådan har det været siden 2013, hvor telegiganten strammede rygepolitikken og fastslog, at medarbejdere, der ville dyrke deres last uden for frokostpausen, selv måtte betale.
Rygepolitikken er dermed i tråd med meldingen fra 44 procent af danskerne, der i en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk, siger, at rygere bør trækkes i løn, hvis de pulser løs uden for de faste pauser.
I dag har en lille kerne af de 6.500 medarbejdere, der er omfattet af telegigantens rygepolitik, valgt at købe frihed til ekstra rygepauser. De fleste forlænger deres arbejdstid med et kvarter eller en halv time, fortæller underdirektør i HR Peer Schaumburg-Müller.
- Ordningen giver en legitimitet, så man ikke skal have dårlig samvittighed, når man går ud og ryger. Så kan hverken lederen eller ens kolleger, i virkeligheden er det måske mere ens kolleger end lederen, se skævt til en. Man betaler det selv, og jeg tror, at de, der har aftalerne, er rigtig glade for dem, siger Peer Schaumburg-Müller.
Gensidig forståelse
I praksis aftaler rygerne med deres nærmeste chef, om de vil forlænge arbejdstiden, eller om de vil fastholde deres arbejdstid, holde ekstra pause og samtidig gå ned i løn. Det er op til medarbejdere, der ikke har fast arbejdstid, selv at forlænge dagen, hvis de ryger uden for frokostpausen.
TDCs rygepolitik fastslår også, at det ikke er tilladt at ryge indendørs. Heller ikke i firma- eller tjenestebiler. Rygningen må kun ske udendørs på tydeligt anviste pladser. Medarbejdere, der gerne vil droppe cigaretterne, kan få tilbud om rygestopkursus.
Peer Schaumburg-Müller understreger, at TDC ikke har indført rygeforbud, men givet medarbejderne mulighed for at træffe deres egne valg. Det er HR-chefens indtryk, at de nye regler er blevet modtaget positivt:
- Der er gensidig forståelse og respekt for begge parter. Når vi kommunikerer om, at vi skal stramme lidt op, eller vi introducerer en ny rygestation, foregår det i en pæn tone og med forståelse for, at man skal have det til at fungere mellem begge parter, siger Peer Schaumburg-Müller.
I Dansk Metal, der organiserer store dele af TDCs ansatte, oplyser man, at der aldrig er kørt faglige sager om de selvfinansierede rygepauser, og at fornemmelsen generelt er, at man 'ordner tingene i fred og ro'. Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Metal.