Administration 

Rasmus er klar til hellige krig for islam

25-årige Rasmus har skiftet navn til Salah El-Din. Han drømmer om en islamisk stat, der hjælper de svage, og som straffer profetens fjender med pisk og de utro med stening. Og om Allah vil, tager han til Irak og fører hellig krig.

Vi begynder i en skolegård i Hellerup i 1993.

Hadet knuger sig fast i maven.

Rasmus går i sjette klasse. Han er svært overvægtig. Vejer over 80 kilo og er som jaget vildt i klassen. De andre drenge binder ham fast i gården. De tæsker ham. Mobber ham. Næsten hver dag.

»Fede dyr. Fede nar. Din mor er en luder,« råber de.

Rasmus har svært ved at svare igen. Han føler sig svag. De andre børn har rige forældre og bor i pæne villaer i Hellerup. Rasmus bor i en lille andelslejlighed med sin mor, der har angst og depressioner og er på dagpenge. Han har aldrig haft en far, og han har ingen venner i klassen.

Det er uretfærdigt, tænker han. Men på det tidspunkt er der ingen gud, der beskytter ham. Ingen gud, der kan fortælle, hvad der er rigtigt og forkert.

Ingen orden, ingen regler, ingen retfærdighed. Det er Rasmus alene mod de andre børn, og han er ved at sprænges af had til sig selv og sin verden.

Da en af mobberne en dag kalder hans onkel for bøssekarl , kan han ikke holde vreden inde længere. Han sparker drengen så hårdt i nyrerne, at drengen knækker sammen og græder.

»Det var nok der, jeg begyndte at miste besindelsen,« siger han stille og kigger ned i bordet.

Til ære for profeten

Det er længe siden nu. Rasmus er i dag 25 år. Han er blevet muslim og har skiftet fornavn til Salah El-Din. Han har opkaldt sig efter den muslim, der drev de kristne korsriddere på flugt fra Jerusalem. Der er kommet ro og orden i hans liv. Han har fået et kraftigt skæg til ære for profeten Muhammed, og Allah, den almægtige, leder ham på vej.

Han tror på hvert et ord i koranen og de hellige skrifter. Eller rettere: Han ved, at hvert et ord er rigtigt. Han ved, at den islamiske stat kommer en dag. Han ved, at den vil hjælpe de svage og udstødte. Han ved, at utro mænd og kvinder vil blive stenet, men samtidig frelst. Han ved, at folk, der tilsviner profeten, skal straffes med fængsel eller pisk. Og han ved, at han er klar til at tage til Irak og kæmpe mod de amerikanske soldater. Hvis Allah ønsker det.

Men sådan har han ikke altid haft det.

Dødsfald og angst

Salah El-Dins historie begynder turbulent.

Da han er et år gammel, dør hans mormor og morfar. Det rammer hans mor så hårdt, at hun får angstanfald og varige psykiske mén.

Rasmus er urolig gennem hele folkeskolen. Han må skifte skole tre gange, fordi lærerne ikke kan klare ham.

De andre børn mobber ham konstant med hans overvægt, mens han selv begynder at trappe konflikten op ved at slå igen. Han indser, at han kan udnytte sin højde og vægt mod dem, der terroriserer ham.

I syvende klasse bliver Rasmus sendt på et julemærkehjem i Skælskør for at tabe sig. Her går det lidt bedre. Han får nye venner og en kæreste. Men da han kommer tilbage til en skole for problembørn på Nørrebro, bliver det hele værre.

»På skolen var der piger, der kom fra den lukkede afdeling ¿ og indvandrerdrenge, der havde siddet i politiets varetægt. De kunne finde på at true med kniv. Her lærte jeg for alvor at slå fra mig. Det var min måde at klare mig på,« fortæller han.

Stoffer og nervemedicin

Derfra synes han næsten ikke, at der er nogen vej tilbage. Rasmus bliver 18 år og er pludselig kommet i rigtig dårlig selskab. Han ses mest med rockere og unge indvandrerdrenge fra den hårde del af Blågårds Plads på Nørrebro. De lærer ham at slås og sælge stjålne ting videre. Typisk tv-apparater og computere. Og Rasmus kan lide pengene.

Om dagen kører han rundt i gaderne i sin stylede mørkelilla Golf, som han har købt for hælervarer. Om natten hænger han ud i hashklubber eller står ved baren på Diskotek In i København, hvor der er gode muligheder for at slås og more sig. Der er masser af sprut, ecstasy og hjernedøde typer, som han siger. Masser af virkelighedsflugt.

Selv er han også begyndt at tage stoffer. Han fylder næsen med kokain, tager ecstasy og steroider og ryger i perioder op til 15 gram hash om dagen. Det er så tåget en periode, at han stadig har svært ved at huske noget fra den.

»Jeg var fyldt med had i kroppen. Stofferne var min nervemedicin,« siger han.

Hjemme i lejligheden er Rasmus verden ved at falde fra hinanden.

Hans mor er ved at dø. Hun har fået kræft i tungen, og strålerne giver hende hårde bivirkninger. Hun taber sig, mister lugtesansen og motorikken.

Han prøver at være der for hende, men det plager ham samtidig at se hende på den måde.

»Enten ender jeg i fængsel, eller også dør jeg snart,« tænker han.

»Jeg er nødt til at finde på noget.«

En åndelig mentor

Det er et rent tilfælde, at han en dag ser koranen ligge hjemme hos en af sine gamle venner, som skal bruge den til en opgave i gymnasiet.

Rasmus samler bogen op og vender de første sider i muslimernes hellige skrift.

Han bliver nysgerrig. Det hele står så tydeligt. I koranen er der råd og regler for alt. Og bogen taler især om retfærdighed.

Noget, han forgæves har ledt efter i så mange år.

Han opsøger flere af sine muslimske venner. Han vil vide mere om islam. En fyr ved navn Gamal hjælper ham med svarene. Gamal er storebror til en af hans venner og bliver nu Rasmus åndelige mentor.

Gamal er ikke som de andre. Han har styr på sit liv. Han er gift og arbejder som flymekaniker i lufthavnen.

De to bruger timer og dage sammen. De mødes hjemme hos Gamals familie i Hellerup og Bispebjerg. Her drikker de kaffe og ryger vandpibe, ligesom de går lange ture sammen. Rasmus lytter og lærer om et af koranens vigtigste begreber, al-sabr. Det betyder »tålmodighed«.

»Det nytter ikke at smadre biler og slå andre folk ned,« forklarer Gamal.

»Gud vil have, at vi er tålmodige. Brug i stedet din energi på at bede og faste,« siger han.

Bønner og hellig krig

Gamal fortæller også Rasmus om, hvordan han skal behandle sin familie og sine venner med respekt. Om tørklæder, faste og bønner. Og om hellig krig.

Den hellige krig er ikke bare en krig mod dem, der angriber muslimer. Det er også en indre krig, der handler om, at man skal beherske sit had og sine aggressioner mod andre, fortæller Gamal.

Rasmus lytter.

Det hele virker så indlysende rigtigt. Modsat alt det pladder han føler, at pædagoger og psykologer har forsøgt at fylde ham med gennem hele skoletiden. De har aldrig kendt ham.

Men koranen rammer ham lige i hjertet. Den tager ham seriøst.

Åbenbaring i Egypten

I sommeren 2004 tager han med Gamals lillebror til Egypten. De besøger en af landets enorme moskeer, der prydes af marmor og islamiske hellige skrifter i loftet.

Da Rasmus går ind på det store tæppe i moskeen, føler han med det samme en tryghed. Moskeen er på samme tid højtidelig og nede på jorden. Venlige, jordnære muslimske mænd går stille ind i moskeen, falder ned på knæ og beder til deres skaber. Det virker så ægte, tænker han.

Da Rasmus tager flyet hjem til København to uger senere, er han klar til at give en besked til sine venner og familie. Rasmus har besluttet sig for noget, der vil ændre hans liv. Han vil være muslim. Hans mor bifalder det. Hun støtter alt, der giver mening for ham.

Kort efter konverterer han ved en seance i Islamisk Trossamfund i København. Han stiller sig op i moskeen og fremsiger trosbekendelse.

»Jeg bevidner, at der ikke findes nogen anden gud end Allah, og at Muhammed er Hans tjener og sendebud,« siger han.

Over 50 mennesker i moskeen hører den nervøse dreng, der står oppe ved mikrofonen ved imam Abu Jihad.

Da han træder ud af moskeen, bliver han omfavnet og trykket i hånden af de mange arabiske mænd. Velkommen, siger de. Med en varme, han ikke har følt længe.

»Her hører jeg hjemme,« tænker han. For første gang i sit liv.

»Alt det rod, jeg har set, har været guds vilje fra begyndelsen. Det har gjort min tro stærkere.«

faktaboks

Det vigtigste er, at man kan sige den muslimske troserklæring. Den består i, at man erklærer at der kun er én gud - Allah - og at Muhammed var hans profet og budbringer. Ofte skal troserklæringen siges på arabisk, men det er ikke et must.

I nogle lande - eksempelvis Indonesien - kræves det, at konvertitten har været på et seks måneders kursus i Islam som forberedelse. Det krav stilles ikke i Danmark. Imam Abdul Wahid Pedersen stiller eksempelvis ikke krav om, at konvertitten har læst koranen eller andre hellige skrifter.

Selve konverteringen foregår ved en seance, og der skal medbringes to voksne mænd som vidner. Seancen kan vare fra et halv minut til en halv time og kan foregå i et bedelokale.

Nogle danske imamer, eksempelvis Abdul Wahid Pedersen, indleder ofte seancen med at efterprøve, om man er helt sikker på sin beslutning. Er man klar til at leve et liv uden svinekød og alkohol og bede fem gange om dagen, spørger han. Abdul Wahid Pedersen plejer også at spørge, om man har gjort det klart, at nogle familier og venner reagerer meget negativt på beslutningen. »Islam er øretævernes holdeplads,« som han siger.

Nogle konvertitter vælger at tage et arabisk navn, når de er blevet muslimer. Imam Abdul Wahid Pedersen lægger dog vægt på, at danske muslimer skal holde fast i, hvor de kommer fra og bevare i hvert fald en del af deres oprindelige navn. »Gud har bestemt at man er danskere og derfor handler det om, at danskheden og islam går op i en højere endhed,« siger han.

Et par på den røde løber
Kendte

Laudrup morfar igen

Et logo på en facade
Nyheder

Krav mod Lauritz.com: 172 millioner

en sanger på en scene
Film og TV

Aviser kritiserer DR efter Eurovision-exit

et firmalogo med en tyr og en pille
Nyheder

Novo Nordisk i vild rekord

portræt kvinde
Kendte

Mascha Vang: 

Scorer millioner

portræt mand
Nyheder

Grandprixchef: Jeg kaster ikke håndklædet

Mand og kvinde
Kendte

Vild video: 

Forræder forlovet

portræt mand
Nyheder

Beach Boys-legende: 

Sættes under værgemål

væltet brandvogn
Krimi

Brandmænd på hospitalet

efter tankvognsuheld

portræt kvinde
Nyheder

Jeg er lettet og skuffet

portræt mand
Nyheder

Venstre vil have

bedre kystsikring

portræt mand
Nyheder

Weekendens bedste

vejr ventes søndag 

portræt mand
Nyheder

Tysk minister lover oprustning 

en sanger på en scene
Film og TV

FAKTA: Fem år uden en finaleplads

en sanger på en scene
Film og TV

Danmark ude af Eurovision - her er finalefeltet

en slange på jorden
Dyreliv

Dreng i Randers finder kvælerslange i sit frikvarter

en baby på stranden
Nyheder

Varm weekend i vente

Sport

Oliver Sonne sparker pokalen til Silkeborg

en dame på en scene
Film og TV

Israels Eurovision-deltager: Jeg har det fantastisk

parfumeflasker
Livsstil

Vi køber brugte skønhedsprodukter som aldrig før

tre smilende mænd
Krimi

Derfor blev de myrdet

et forulykket fly
Krimi

Endnu et Boeing-fly forulykker

Fodboldfans
Sport

Vilde billeder: Jyske fans indtager København 

mange parkeringsbøder
Nyheder

Undgå p-bøder:
Her er de værste fejl

en mand på en scene
Kendte

Ærgerlig Lars Lilholt:

- Jeg er træt af, at jeg ikke kan være der

en mand kigger på fotografen
Kendte

Silas Holst: Det må
være som, når man dør

en pakke hakket kød
Nyheder

Mysterie om 

salmonellaudbrud løst

politiafspærring
Krimi

Ung mand
fundet død i havn

et par
Kongelige

Grevinde er død

en sangerinde
Film og TV

Ekspert: Det bliver en sand gyser for Saba

et billede af en politibil
Krimi

Vejvrede: Kvinde kører dreng ned med vilje

hakket kød
Nyheder

Spis det ikke: 
Hakket kød kaldes tilbage

Mand og kvinde
Kendte

Tina Lund: Køber

fars gård til tilbudspris

en sanger synger
Film og TV

Gak afgør forskellen på dansk Eurovision-ekstase og finalefiasko

portræt mand
Nyheder

Havde orm i hjernen 

portræt mand
Nyheder

Danmarks største tipper:

Nu afslører han historien

portræt kvinde
Nyheder

Thunberg får 120 bøder 

portræt kvinde
Nyheder

Danske demonstranter

strømmer til Malmø

portræt kvinde
Kongelige

Video: Afsløret i dag

Nyheder

Beskylder Rusland

for spionage 

portræt mand
Krimi

Dansk OL-legende: 

Mine medaljer er stjålet

portræt mand
Nyheder

Nu er han færdig

Nyheder

Mette F. og Zelenskyj:
Diskuterede kampfly

Nyheder

Kæde lukker alle

fysiske butikker

Nyheder

Boeing-fly nødlander

uden forhjul

Anne-Grethe Bjarup Riis og Bo Mortensen.
Kendte

Anne-Grethe Bjarup Riis:

Er blevet skilt

Anders W. Berthelsen
Kendte

Anders W. Berthelsen

fejrer sølvbryllup

Michael Maze med bat
Sport

Michael Maze stopper:

Var kult i Kina

Et tog på en perron
Krimi

Politi stoppede tog

med biltyv om bord

Nicklas Bendter med den store hat.
Kendte

Nicklas Bendtner vender

tilbage til skærmen 

Siden af en politibil
Krimi

32-årig anholdt for

voldtægt af pige

En lottokupon
Nyheder

Lotto-vinder jublede

chefen op i ansigtet

Klaus Pagh
Kendte

Klaus Paghs millioner:

Børn må nøjes med

tvangsarven

Fra Game of thrones
Nyheder

Game of Thrones-stjerne

er død - blev 74 år

Sætter kryds på en tipskupon
Sport

Tipskuponen fylder 75 år

Læge Nicklas Vinter
Nyheder

Hver tredje dansker

får alvorlig hjertesygdom

Nyheder

Flere elever i smerte

efter fest - nu er der nyt

Saba i profil
Kendte

Danmarks Eurovision-håb:

Lukker ned for sociale medier

en gråhåret man med en urkasse
Kendte

Køb Sylvester Stallones ure

blå blink
Krimi

83-årig kvinde klemt ihjel i garageport

en kongelig familie kigger væk
Kongelige

Prins Harrys triste tid: Far og bror vil ikke se ham

en redningsbåd i en havn
Krimi

Savnet dykker fundet

en fyr og to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Sex, Snapchat og skulderskader

Zelinski står med knyttet næve
Nyheder

Ukraine afværger russisk attentat på Zelenskyj

Frederik med en skovl
Kongelige

Frederik og Mary i gartnerlære

Sport

Stormy Daniels vidner i sag trods Trump-protest

en MR-scanner
Sundhed

Forskere: Biologisk forskel i hjernen hos migrænepatienter

En mørk mand i jakkesæt
Nyheder

Mand er blevet skudt uden for Drakes bolig

Et par og nogle menneskelignende aber
Film og TV

Abernes Planet-filmene bliver ved 

mand poserer
Kendte

Stig Rossen mister

kørekortet

lars løkke tager sig til hagen
Nyheder

Løkke udgiver lydbog

mand står ved lang baguette
Helt vildt

143 meter: Verdens

vildeste baguette

politibil med påskriften politi
Krimi

14-årig pige fundet

i god behold 

cykelrytter kører på vejen
Sport

Jonas Vingegaard er

tilbage på asfalt 

kvinde poserer
Kendte

Mette Sommer afslører:

Jeg skal være vært

fortidsmenneske
Helt vildt

Tollundmanden scannet:

- Helt exceptionelt 

mand med skæg
Kendte

Hollywood-stjerne

var med da Putin blev

taget i ed

musiker på scenen
Nyheder

Lukningstruet festival

reddet på målstregen 

folk sidder på vej
Krimi

Motorvejs-demonstranter

frihedsberøvet