Handicappede på lav sats: Sådan er vores hverdag

Arbejdsliv
(Foto: Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.)
Avisen.dk har i samarbejde med Danske Handicaporganisationer lavet en rundspørge til 56 handicappede, der er berørt af kontanthjælpsloftet. Læs her, hvordan de beskriver loftets konsekvenser for deres liv:

Hvordan påvirker kontanthjælpsloftet handicappede borgere på overførsel?

Her følger nogle af svarene fra rundspørgen som Avisen.dk har modtaget i anonymiseret form:


"Virkelig dårlig livskvalitet, fordi der skal spinkes og spares på alt. Dårligt samliv, fordi vi skændes om penge. Børnene kan ikke få nyt vintertøj og støvler, selvom de er vokset fra det gamle. Føler mig som verdens dårligste mor på grund af det."

Artiklen fortsætter under grafikken.

"Livskvaliteten er dalet, og det er til tider en udfordring at få pengene til at række. Aktiviteter er sparet væk, og vi er desværre blevet isoleret."

"Jeg bor hjemme og har aldrig haft et job, da jeg fik epilepsi-anfald som 17-årig. Så jeg får kun 3.500 kroner og er under udredning om, hvad jeg må, og jeg er snart 23 år."

"At jeg oveni min fysiske sygdom også bliver deprimeret og opgivende, og at vi aldrig deltager i noget."

"Man sparer hvor man kan, og ens børn kan ikke få nyt tøj og sko, når det er nødvendigt. Der går lang tid imellem. Alt aktivitet ud af huset, ferie m.m er ligeledes sparet væk."

"Jeg kan ikke have en normal velfungerende økonomi og som 40-årig er jeg tæt på at miste min eksistens."

"Ud over at være meget alvorlig syg og tage sig af et lille barn, så skal man også straffes økonomisk. Jeg ville gerne arbejde, hvis jeg kunne."

"At jeg ikke kan have en normal velfungerende økonomi, og at jeg som 40-årig er tæt på at miste min eksistens."

"Jeg synes, at det har givet mig et kærligt spark i røven, som jeg tror, jeg har haft brug for. Jeg har også fundet ud af, at jeg kan leve for færre penge uden, at det går udover min søn."

"Jeg har næsten været døden nær på grund af pres og armod og stress over loftet."

"Kan ikke købe medicin, gaver til mine børns fødselsdag, fritidsaktiviteter."

"Vores liv er så sparsomt, at vi ikke har råd til hverken mad, tøj eller andre små ting som folk tager for givet. Solgt næsten alt, hvad vi ejer og har for at betale regninger."

"Flere smerter og mange nedture. Synes det er flovt, at jeg ikke kan give min datter det som andre børn får, og at jeg har svært ved at betale mine udgifter."

"Mit liv er er lort..... så simpelt kan det siges."

39 af de handicappede i stikprøven siger, at de er blevet nødt til at spare på medicinudgifter på grund af kontanthjælpsloftet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

"Kan ikke købe medicin, gaver til mine børns fødselsdag, fritidsaktiviteter."

"I en alder af 36 må jeg stadig bede om økonomisk hjælp fra min mor."

"Når det er svært at få økonomien til at strække, bliver jeg stresset. Og stressen gør både min psoriasisgigt og psoriasis værre. Jeg har også udviklet angst som følge af stress."

"Alt.. Ingen glæde, ingen gnist. Et sort hul."

Kontanthjælpsloft og 225-timersreglen

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen med de skærpede rådighedsforpligtelser trådte i kraft 1. april 2016 med økonomisk virkning fra 1. oktober 2016.

Med loftet bliver der ikke skåret i selve kontanthjælpen, men der lægges en øvre grænse over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan modtage i alt. Mange får eksempelvis, ud over kontanthjælpen, boligstøtte, som der nu kan skæres i.

For en enlig forsørger med to børn kan det eksempelvis betyde knap 3.000 kroner mindre at gøre godt med om måneden.

Kontanthjælpsmodtagere omfattet af 225-timersreglen skal have mindst 225 timers ustøttet arbejde om året. Ellers bliver der skåret i kontanthjælpen. Lønnen fra jobbet bliver modregnet i kontanthjælpen – dog ikke hele beløbet.

Kontanthjælpsmodtageren kan beholde 25 kroner pr. time før modregningen. Kontanthjælpen bortfalder helt, når en borger har så mange arbejdstimer og indtægt, at det vurderes, at vedkommende kan forsørge sig selv.

UDVID

"Med et rådighedsbeløb på 1000 kroner pr. måned til alt, selv når jeg har skåret helt ind til benet, oplever jeg, at jeg trækker mig socialt, da jeg aldrig har råd til noget som helst. Jeg er hæmmet i mit parforhold, da det altid er min kæreste, der må til lommerne! Jeg har måttet droppe styrketræning da der ikke er råd, hvilket betyder jeg har svært ved at komme omkring, da jeg har gigt i lænden og er smertepåvirket, disse smerter afhjælpes/mindskes af styrketræning! Dette medfører, at jeg får sværere ved at finde job som pædagog."

"Jeg må fravælge medicin!"

"Vi lever et lorteliv på bunden af samfundet..... Vi er ikke noget værd, siger de kloge djøf'ere."

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen