Munke faster i påsken, men de må godt drikke, også øl. Munke fra Paulaner-ordenen i München tilbage i 1600-tallet skabte derfor deres ”flydende brød”, som de kaldte øllen. Den verdensberømte bock øl Salvator på 7,9 procent brygges også i dag.
Det var først i 1905, at den danske tradition for påskebryg udviklede sig. Carlsberg kopierede Salvator øllen.
100 danske påskeøl
Siden fulgte andre danske bryggerier efter, og en særlig dansk tradition opstod. Ingen andre steder i verden fejres påsken med øl i samme grad som i Danmark, hvor der er omkring 100 danske påskeøl at vælge imellem.
En dansk påskeøl er ikke længere kun en bock øl.
Påskeøl omfavner mange af øllets 100 stilarter, fx IPA (India Pale Ale), engelsk bitter, belgisk klosterøl, hvedeøl og, som noget nyt i år, alkoholfrie øl.
Sammenlignet med juleøl, som også er en særlig dansk tradition og oprindeligt en bock øl ligesom påskeøllet, er påskens øl ofte lysere, mildere og mindre krydrede. Påskens øl ses også som et tegn på, at vi går imod lysere tider – også her under corona krisen.
Selvom P-dag og påskeøl er en fast del af den danske kultur ligesom J-dag og juleøllet, er salget af påskeøl knap så vildt. Juleøl i Danmark sælger fire gange så meget som påskeøl.
Alle øl er blindsmagt og anmeldt på en skala fra 1-10 stjerner med 10 som bedst.
Christian Andersen er øl-ekspert og journalist. Forfatter til pilsnerbogen "Den nøgne øl" og "Det Danske Ølsprog" fra Bryggeriforeningen.
Næste bog: "Ny dansk øl", om den danske ølrevolution (udkommer næste år).
* *
Early Bird
Fuglsang
5,5 %
Dessert-agtig IPA. Brygmesteren havde en off-day og ’bryggede’ sødsuppe i stedet for. Fyrrenåle og karamel i næsen. Karakteristisk karamel-grape aroma som i en IPA fra et storbryggeri. Uden krop og karakter. Metallisk, let udtørrende. Ravfarvet, klar.
* * * * *
Bock Bock
Ørbæk Bryggeri
6,0 %
Let ristet malt, karamel og tørre blomster i næsen. Intens. Rund. Mild malt og humle. Hurtig krop. Noter af laurbær blade. Ravfarvet, let uklar.
* *
Påskebryg
Albani (Royal Unibrew)
5,6 %
Børnemild duft af humle, FUN-agtig. I munden er den bedst. Frisk, prikkende classic-agtig. Men hurtigt væk. Æble-malt aroma. En sjat whisky i eftersmagen. Ravgylden, klar.
* * * * * *
Forårs IPA
Willemoes (Bryggeriet Vestfyen)
6,5 %
Strejf af karamel, grape og frisk humle i næsen. Toffee og kiks i intens samklang. Frisk. Bitterheden slår til i finish, men stadig ok balance mellem malt og bitterhed. Mørk ravfarvet, klar.
* * *
Alkoholfri Påske Ale
Fur Bryghus
0,5 %
Duft af smør, lys nylavet karamel og ufærdig øl. Spinkel maltprofil. Bitterhed kun et quick fix. Noter af røde bær og tulipanblade. God første slurk, men fader ud. Ravfarvet, let uklar.
* * * * *
Påskebryg
Skands
6,2 %
Duft af toffee, kælder og toast. Minder om en almindelig engelsk bitter pumpet i pubben. Aromaer af toffee, tørre blomster, lavendel og Marie kiks. Stærk bitterhed. Ravfarvet klar.
* * * * *
Påskebryg
Svaneke Bryghus
5,5 %
Karamel, citrus og humle i duften. Malten kommer hurtigt frem i første slurk. God og velafstemt med humlen. Rullende og cremet i munden. Fader hurtigt ud. Ravfarvet, uklar.
* * * * * * *
Påskebryg
Herslev Bryghus
6,0 %
Lækker ædel humle og note af bolsje i næsen. Pale ale med underspillet karamel og et par dråber citrus. Meget velbrygget. Sødme og bitterhed i perfekt balance. Ravfarvet, let uklar.
* * * * * *
Frederiks Påske
Indslev Bryggeri (Bryggeriet Vestfyen)
5,5 %
Duft af sød banan, overmoden pære, træ og læder. Tør frugtsmag som i en stram, lys belgisk ale. Noter af skræl af pære og vindruekerner. Livlig, sødlig. Korngul, uklar.
* * * *
Forårsbryg
Husbryggeriet Jacobsen (Carlsberg)
6,3 %
God krop og velbrygget, men aromaerne er en udfordring. Duft af æbler, karamel og cykelslange. Ristet malt, HubbaBubba, ahornsirup og note hvid peber i smagen. Rødbrun, klar.