Bøvlet med kun at medbringe 100 ml. væske i håndbagagen samt tage mobiltelefoner og computere ud af selvsamme bagage kan være en saga blot indenfor kort tid.
I Shannon-lufthavnen i Irland er det allerede tilladt for passagerer at medbringe store shampoo-flasker og drikkevarer i håndbagagen, da de har installeret nye avancerede 3D-scannere i deres security. Og det er det også i Hollands store Schipol-lufthavn, men de råder dog stadig deres passagerer til at bruge 100 ml.-flasker til væsker, da mange andre lufthavne ikke ejer samme teknologi, så hvis deres passagerer rejser transit til disse og bliver stoppet.
Det er ellers i 16 år, at vi har skulle tage elektronik op af taskerne, da de almindelige lufthavnsscannere ikke kunne se, om det var en mobiltelefon, en computer eller en bombe. Ligeledes med væsker, så blev det efter et mislykket forsøg i august 2006, hvor terrorister prøvede at smule eksplosive væsker om bord et fly, forbudt at medbringe mere end de famøse 100 ml.
Fire gange hurtigere igennem lufthavnen
De gammeldags scannere kan ikke se, om væsken er syre eller shampoo, men det kan de nye avancerede CT-scannere, som i princippet er det samme, som hospitalernes avancerede scannere, men med en – naturligt nok – meget hurtigere operationstid.
Udover at slippe for at ompakke, så er der selvfølgelig den åbenlyse fordel, at man slipper for de lange tidskrævende køer ved security i lufthavnene. Eksperter mener, at man kan gøre indtjekningen hele fire gange hurtigere end i dag. Og stadig med en større sikkerhed.
Eneste problem lige nu er prisen. Hver scanner koster op imod 14 mio. kroner, og mange lufthavne, som stadig slås med økonomien grundet Covid-19, har simpelthen ikke råd lige nu til at anskaffe de nye avancerede scannere.
De danske Exruptives scannere er ligeledes med i kapløbet om at få installeret dem i lufthavne verden over, skriver Innovationsfonden.
- Det er hardcore teknologi, men der er også en masse oplevelsesdesign inde over. Det er ikke nok, at vi bare opfinder et nyt apparat. Vi skal gentænke hele oplevelsen og måden, folk kommer igennem et sikkerhedstjek, siger Jakob Schmidt, direktør i Exruptive og fortsætter:
- Det har vist sig, at visionen om at lave en proces uden kø, uden stress og med 600 mennesker i timen er et opnåeligt mål. Det er en firedobling i forhold til det, vi kender i dag. Danmark kan noget helt særligt inden for røntgen, som både industri og investorer burde følge med i, konstaterer han.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.