Bolden til det måske mest kontroversielle fodbold-VM nogensinde ruller nu i ørken- og oliestaten Qatar.
Danmark kan, som landsholdsspiller og midtbanekreatør Mikkel Damsgaard sagde det i september: "forhåbentlig vinde hele lortet".
Hvordan Kasper Hjulmands tropper gør den spådom til virkelighed, giver fodboldforsker og adjungeret professor ved Syddansk Universitet, George Nassis, her tre forskningsbaserede råd til via Videnskab.dk.
Og - hvem ved - hvis du ‘bare’ spiller seriebold eller har et halvseriøst syvmands-hold, er der sikkert også et råd eller to at hente.
Først går George Nassis, der også er lektor ved UAE University i De Forenede Emirater, i rette med, hvad han kalder for en »sejlivet myte«:
– Fodboldfans har en tendens til at være optagede af den samlede distance, der tilbagelægges under en kamp, som et mål for succes. Hvis holdet tilbagelægger en lang distance under en kamp, anses det for at være fit og vellykket.
De spillere, der løber allermest under en kamp, når cirka op på at have tilbagelagt 12-13 kilometer, hvad der altså betragtes som et mindre maraton i en fodboldkamp.
Men det er faktisk ikke de hold og spillere, der løber mest, der har størst succes.
– Dét, der adskiller vinderne fra taberne, er andre egenskaber som evnen til at løbe med høj intensitet, de tekniske elementer, evnen til at træffe den rigtige beslutning på det rigtige tidspunkt, fortæller George Nassis til Videnskab.dk.
Et godt højintenst løb fra Andreas Skov Olsen kan være dét, der skaber det afgørende mål i et kontraangreb. Eller det kan være Yussuf Poulsens dybdeløb, der splitter modstanderens forsvar og skaber uventet plads til Christian Eriksen.
Hver fjerde dag skal Danmark i kamp under gruppespillet. Først mod Tunesien, så Frankrig og derefter Australien.
Hvis landsholdet når hele vejen til finalen, vil de nå op på at have spillet 7 kampe på bare 27 dage.
Kampprogrammet er altså mildest talt kompakt. Det ville derfor være logisk at tænke, at boldkunsten på banen vil blive af ringere og ringere art, som turneringen skrider frem.
Men det kommer sandsynligvis ikke til at ske, påpeger George Nassis. Han har tidligere undersøgt, hvorvidt det pressede kampprogram under VM i Brasilien i 2014 havde en effekt på spillernes præstationer.
– Det havde det ikke,« konkluderer han. Først og fremmest er alle spillerne veltrænede og i god form. Dernæst kommer alle spillere næppe op på »at bruge 100 procent af deres fysiske kapacitet under kampene, pointerer George Nassis:
– Ganske enkelt, fordi det i fodbold primært er de tekniske og taktiske elementer, der betyder noget, tilføjer han og peger dermed tilbage på sin pointe om, at nøglen til sejr netop ikke findes i at løbe mest muligt.
Mens de ordinære 90 minutter, som en fodboldkamp tager, ikke bør påvirke spillernes præstationer, forholder det sig anderledes med den halve time forlængede spilletid, der kan blive aktuel i knald-eller-fald kampene.
– Forlænget spilletid er en udfordring for spillernes præstationer. Den kan øge trætheden og påvirke den tekniske ydeevne, konstaterer George Nassis til Videnskab.dk.
Forskning viser, at spillernes muskler rammer et træthedsloft, og at deres blodsukker falder markant, hvis de spiller 120 minutter frem for de normale 90 minutter.
Derfor anbefaler han, at trænerne og staben er ekstra opmærksomme, hvis Danmark kommer videre fra gruppespillet og risikerer at skulle ud i 30 minutters forlænget spilletid.
– Korrekt træning er det første element i strategien til at bekæmpe træthed af denne art. For eksempel kan det at udføre intensiverede træningsøvelser mod slutningen af en lang træningssession forberede spillerne bedre til dette scenarie.
– Diæt før kampen og kulhydrattilskud under kampen er også nøgleelementer i forberedelsen til potentiel forlænget spilletid, lyder rådene fra George Nassis.
Forlænget spilletid er et hot emne i fodboldforskningen. Tidligere i år viste dansk forskning, at langt de fleste VM-medaljevindere vil spille mindst én kamp i forlænget spilletid.
Læs også
»Fysiske pragteksemplarer«: Fodboldspillende mænd har celler, der er op til 11 år yngre
Vildt overset: Sådan får fodboldhold succes i forlænget spilletid
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.