Scenariet er som taget ud af en dommedags-film: Store dele af isen på verdens syvende kontinent, Antarktis, smelter i løbet af 100 år.
Der er intet, som man kan gøre for at stoppe denne nedsmeltning, og konsekvensen - den optimistiske af beregningerne - betyder en stigning i alle verdenshavene på skræmmende 5 meter!
Udsnit af det vestlige Antarktis, hvor afsmeltningen er størst og farligst. Foto: University of Cambridge/British Antarctic Survey
For at tage de lokale briller på, betyder det, at meget af Danmark og alle vores kystbyer ville stå under vand. Holland ville ganske enkelt forsvinde ligesom mange andre europæiske kystbyer samt syd- og nordamerikanske, asiatiske, afrikanske og australske byer ligeså ville.
Men har man ikke hørt det så mange gange, og der sker jo ikke rigtig noget alligevel? Jo, og nej. For nye studier fra en næsten 700 meter lang isprøve fra Antarktis og forholdet mellem de såkaldte iltisoper vidner om, at isen ved West Antarctic Ice Sheet for 8.000 år siden pludselig med meget stor hast smeltede og sendte milliarder og atter milliarder af liter ferskvand ud i havet på mellem 100 og 200 år.
For at sætte mængden i relief smeltede 450 meter høj is (større end Empire State Building) i et område på størrelse med Spanien, Frankrig og Tyskland.
En lille del af isprøven med store luftbobler i. Foto: University of Cambridge/British Antarctic Survey
Det er de alarmerende fund, som CNN, beretter om fra en publiceret rapport i onsdags i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.
100-200 år er også en slags tid, hvor man måske kan nå at bygge mange dæmninger og flytte hele byer væk fra kystlinjen, men "projektet" er nærmest umuligt. Og at stoppe denne nedsmeltning er ligeså umuligt ifølge rapporten.
Glaciologer fra University of Cambridge fortæller til CNN, at de ved som et faktum, at isen dengang på Antarktis fyldte mere, og de ved, hvornår den smeltede og at det var på grund af en opvarmning af havet, som fik havvandet til at slå ind mod isen på det vestlige Antarktis. Og netop her ligger selve landet under havets overflade og isen ovenpå. Ydermere hælder landdelen her direkte ned som et bjerg.
Det får isen til at smelte meget hurtigt og danner en slags "runway-ice loss", hvor ufattelige mængder af is hver dag vælter ud i havet. Forskerne ved dog ikke præcist, hvor hurtigt det gik dengang, men som sagt et sted mellem 100 og 200 år.
Boringen begyndte for 5 år siden - så blev stykker af kernerne nedfrosset ved minus 20 grader og fløjet/sejlet til England, hvor de siden møjsommeligt er blevet analyseret. Foto: University of Cambridge/British Antarctic Survey
Isprøver er historiske arkiver over, hvordan Jordens atmosfære var i fortiden. Is på is formet igennem tusinder af år er en fantastisk måde at studere den forhistoriske atmosfære på. Også mange danskere forskere har taget brugbare isprøver fra den grønlandske indlandsis.
Små luftbobler i disse isprøver vidner om mange ting. Eksempelvis har tyndere is større og mere kompakte bobler. Varmere temperaturer giver sådanne bobler. Man kan sammenligne det med et bjerg. Jo højere du kommer op, jo koldere bliver det.
Rapporten fortæller dog også, at man stadig kan nå at vende billedet – hvis den globale opvarmning ikke fortsætter. For lige nu smelter den store Thwaites Gletscher, som kun lige "hænger i med det yderste af neglene", som det beskrives.
I øvrigt har denne gletsjer et kælenavn blandt forskerne ...: Dommedags-gletsjeren.