Landets universiteter bør opgive samarbejdet med regeringen om at undersøge den danske krigsindsats i Kosovo, Irak og Afghanistan.
Sådan lyder meldingen fra seks historieprofessorer i et brev til universiteterne.
Det skriver Politiken.
Den kommende udredning er i strid med helt fundamental videnskabelig praksis og etik, mener forskerne. Blandt brevets underskrivere er Kurt Jacobsen fra CBS, Claus Bryld fra Roskilde Universitet og Bent Jensen fra Syddansk Universitet.
Eksempelvis kritiserer de, at myndighederne ifølge den politiske aftale bag undersøgelsen kan afvise at udlevere særligt følsomme dokumenter.
- Det kan minde om den måde, man bedrev forskning på i det tidligere Sovjet og Østtyskland, hvor de politiske systemer kunne styre forskningen, siger professor på CBS Kurt Jacobsen til Politiken.
Den historiske udredning efterfølger den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission.
De blå partier og Alternativet står bag aftalen om krigsundersøgelsen. De er blevet enige om at udpege en historiker og en politolog med speciale i militære studier.
De skal granske det historiske forløb i forbindelse med det danske militære engagement.
I den forbindelse skal rektorerne for landets universiteter, der er samlet i Rektorkollegiet, indstille tre personer til hver af de to stillinger. Ifølge de seks historieprofessorer bliver der dermed tale om politisk udpegede forskere.
Men Rektorkollegiets formand, Anders Overgaard Bjarklev, mener ikke, at universiteterne skal være filter for politiske undersøgelser.
- Hvorvidt vores kolleger har lyst til at løse opgaven eller føler, at de kan det, må være op til dem selv, siger Anders Overgaard Bjarklev til Politiken.
Hos Alternativet lover freds- og forsvarsordfører René Gade at arbejde for, at undersøgelsen ikke bliver politisk præget i en bestemt retning.
- Jeg har været meget kritisk. Jeg har derfor sagt, at jeg vil have vetoret i forhold til forskerteamet, så vi kan sikre, at det trods alt bliver et så bredspektret og nuanceret forskerteam som muligt, siger René Gade til Ritzau.
Ifølge Politikens oplysninger har Rektorkollegiet netop sendt en liste med seks navne på historikere og politologer til regeringen, som sammen med de øvrige aftalepartier skal udpege undersøgelsens to forskere.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.