Der er forskel på, hvad vælgerne siger, at de vil stemme, alt efter hvordan spørgsmålet på en stemmeseddel er formuleret.
Det viser en måling foretaget af Voxmeter til Ritzau med udgangspunkt i folkeafstemningen 1. juni om EU's forsvarsforbeholdet.
Hvis "forsvarsforbehold" og "EU" er med i spørgsmålet, svarer 47,5 procent, at de vil stemme for at afskaffe forsvarsforbeholdet. 59,5 procent vil eksempelvis stemme for en afskaffelse, hvis "forsvarsforbehold" og "EU" ikke er med i spørgsmålsformuleringen.
Det udløste kritik fra nej-partierne og flere eksperter, at der oprindeligt på stemmesedlen ville stå: "Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar?"
I første omgang afviste regeringen, som anbefaler et ja, al kritik. Men i sidste uge meddelte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) alligevel, at ordlyden på stemmesedlen ændres.
- Der har været rigtigt meget støj om denne her stemmeseddel, og jeg har lyttet til debatten.
- Så nu skærer jeg igennem og kommer nej-siden fuldt i møde. Både EU og forbehold bliver tilføjet, hvilket jeg forstår, er vigtigt for dem, sagde Kofod.
Nu lyder formuleringen: "Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?"
Dataindsamlingen til Voxmeters måling er foretaget på web i perioden 6. april til 12. april fra 2002 nationalt repræsentative respondenter over 18 år.
Det var 7. april, at Kofod meddelte, at formuleringen på stemmesedlen ændres.
- Målingen indikerer, at ord har en betydning på, hvad folk siger, at de vil stemme, siger Voxmeters analysedirektør, Anna M. Christensen.
Voxmeter har spurgt på to måder. Det første spørgsmål lyder: Hvis der var folkeafstemning i dag om at afskaffe det danske forsvarsforbehold i EU, hvad ville du så stemme?
Her svarer 47,5 procent, at de vil stemme ja, mens 31 procent svarer, at de vil stemme nej.
Det andet spørgsmål fra Voxmeter er formuleret således: Hvis der i dag var folkeafstemning om, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar, hvad ville du så stemme?
Her svarer 59,5 procent, at de vil stemme ja til en afskaffelse, mens 25,1 procent svarer, at de vil stemme nej.
Forsvarsforbeholdet har eksisteret siden 1992. Det betyder, at Danmark ikke deltager i udarbejdelsen og gennemførelsen af EU's afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvarsområdet.
Danmark sidder heller ikke med ved møderne, når militære operationer bliver drøftet i EU-regi.
/ritzau/