16-årige Doris Valdivieso var populær i skolen. Levede et normalt liv i den ecuadorianske by Santa Isabel. Indtil den nat, hendes mor forsvandt uden et ord. Doris’ mor tog mod USA for at søge lykken som millioner af hendes landsmænd har gjort før hende og fortsætter med. Hver dag drager ecuadorianere i massevis mod det forjættede land.
Doris Valdivieso blev efterladt af sin mor. Tilbage var en alkoholiseret far og et samfund, som er præget af, at hver femte ecuadorianer har forladt landet de seneste par årtier. Doris slugte ukrudtsmiddel, døde og blev endnu et tal i Ecuadors voksende statistik af selvmord blandt de mange, mange unge, som står alene tilbage.
I nogle områder mangler op til 65 procent af alle børn en eller begge forældre. Her er antallet af selvmord otte gange så højt som verdensgennemsnittet.
Børn betaler prisen
Det er L.A. Times, som har undersøgt grunden til de mange selvmord. For udvandring er ikke noget nyt i Ecuador. Men en større økonomisk krise i 1999 fik den til at antage et hidtil uset omfang. Og børnene har betalt prisen.
»For femten år siden var selvmord blandt unge noget man aldrig så. Nu er det blevet en slags mode – eller hvad man i psykiatrien kalder en model – som man følger for at slippe væk fra konflikt. Fra ikke at have omsorg og følelsen af at være forladt,« siger professor Guida Pinos fra universitetet i Cuenca til L.A. Times.
Mange ser aldrig deres forældre igen, efter de tager mod USA. Rejsen er farlig. Mange dør på vejen, og hvis de endelig når USA, så ender det ofte med, at de stifter nye familier. Og selvom de sender penge hjem, så erstatter det ikke den kærlighed, de har taget med sig. Alene sidste år steg antallet af selvmord blandt unge i provinsen Azuray med 20 procent.
Penge strømmer til
Ecuador tjener godt på udvandringen. Hvert år sender de udvandrede omkring 11,5 milliarder kroner hjem. Men der er stadig ikke ordentligt råd til projekter, som skal hjælpe de efterladte børn. Et program i Doris Valdiviesos hjemby Santa Isabel lærte hver uge omkring 500 unge at danse. På den måde fik de et sammenhold med andre. En slags ny familie. Men programmet lukkede i september, da det løb tør for penge.
»Lektionerne virkede. Der var i hvert fald ingen af vores unge, som tog livet af sig selv,« fortæller lederen af programmet Eugenio Cordoba.
»Det, det hele handler om, er at hjælpe børnene til at holde sig beskæftiget, og i nogle tilfælde at holde dem sunde. Vi ser eksempler på fejlernærede børn, fordi plejefamilierne, de er efterladt hos, misbruger de penge, som forældrene sender hjem,« siger han.
Ud over problemet med selvmord blandt unge har Ecuador de seneste år set en kraftig stigning i alkoholisme, teenagegraviditeter, bilulykker og ligegyldighed over for skolen.