Tissetrangen melder sig i nattens mørke, og du vakler søvndrukkent ud af sengen. På din vej mod toilettet snubler du over støvsugeren, og så ligger du pludselig dér på gulvet.
Ifølge Videncentret Bolius er faldulykker den form for personskade, der sker hyppigst i hjemmet.
Men du kan gøre flere ting selv for at forebygge, at det sker.
- Nu skruer vi ned og slukker for lyset for at spare på strømmen, men det er godt at have et stærkt lys, der peger på de områder i hjemmet, hvor der er risiko for at falde, siger Tine Nielsen, som er fagekspert inden for blandt andet arkitektur hos Bolius.
Hun anbefaler, at du prioriterer god belysning i gangarealer, ved trapper og i badeværelser. I de områder kan det i øvrigt være en hjælp at installere bevægelsessensorer, så du ikke skal famle efter stikkontakten, når du skal på toilettet midt om natten.
- Det er også vigtigt at have godt lys, når du går ud af og ind i boligen. For eksempel når du står med favnen fuld af varer og skal finde nøglen. I sådan nogle situationer skal du have et ordentligt underlag at stå på og nok lys, siger Tine Nielsen.
Et andet område, som du bør have fokus på, er gulvene. På badeværelset og i køkkenet skal du sørge for, at der ikke bliver for glat - heller ikke, når der ligger vand på gulvet. Har du løse tæpper, så lad være med at have dem liggende på steder, hvor du færdes meget.
- Det gælder gangarealer, hvor folk går meget frem og tilbage. Gangen skal altid være ryddet, og der bør ikke ligge løse tæpper, som du kan falde over, når du kommer farende, lyder det fra fageksperten.
Har du nogle steder i hjemmet, hvor du frygter at glide, kan du montere gribe-håndtag i væggen.
- Men de skal sidde virkelig godt fast, fordi de bliver udsat for en kæmpe kraft, når du snubler og tager fat i dem. Hiver du gribe-håndtaget ud af væggen, kan du få noget ned over dig og komme mere til skade, siger Tine Nielsen.
Falder du alligevel og kommer til skade, har du mulighed for at søge om erstatning, hvis du er forsikret. Her gør det en forskel, om ulykken sker i din fritid, eller mens du arbejder hjemme.
Det fortæller Svend Aage Helsinghoff, der er advokat med speciale i erstatningsret hos firmaet LRP Advokater.
- Din arbejdsgiver har pligt til at tegne en arbejdsskadeforsikring, som også dækker hjemmearbejde. Så hvis du for eksempel falder over ledningen til din bærbare, er det den forsikring, du kan få erstatning fra, siger han.
Falder du, når du har fået fri fra job, er det dog din egen ulykkesforsikring, du skal have fat i.
- Hvis du ikke er forsikret, får du ingen erstatning, medmindre andre har tabt noget eller på anden måde er skyld i faldet.
I alle tilfælde er det afgørende, at du sikrer dig bevis for, at du er kommet til skade. Det kan være ved straks at tage hen på akutmodtagelsen eller kontakte din egen læge.
- Vi oplever nogle gange problemer i erstatningssager, fordi de gener, man har fået ved faldet, ikke er blevet registreret med det samme. Derfor er det vigtigt at få dem registreret så hurtigt som muligt, siger Svend Aage Helsinghoff.
/ritzau fokus/
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus