Flertal vil tillade peberspray i hjemmet trods kritik

DF-forslag om et mindre Folketing skydes ned af V-top (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix)

Dansk Folkeparti ser peberspray som et mildt redskab til selvforsvar, selv om mange har advaret mod det.

Det bliver fra næste år muligt for almindelige borgere over 18 år at opbevare peberspray i eget hjem. Og om nødvendigt anvende den til selvforsvar, for eksempel ved røverier.

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti vil tirsdag eftermiddag stemme regeringens lovforslag om delvis lovliggørelse af peberspray igennem i Folketinget.

Også selv om mange organisationer som Politiforbundet, Det Kriminalpræventive Råd og Dansk Erhverv i høringssvar har udtrykt bekymring for, hvordan brugen af peberspray vil komme til at virke i praksis.

Det Kriminalpræventive Råd har meddelt, at "der er gode grunde til at tro, at lovforslaget vil kunne eskalere vold".

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at skepsissen er ubegrundet.

- Hvis man i dag bryder ind i private hjem, og folk gør modstand, så vil de bruge redskaber, der kan være langt farligere, siger han og nævner blandt andet køkkenknive og baseballbat.

- Så vi ser pebersprayen som en nedskalering, noget der kan være med til at gøre, at folk kommer derfra med liv og lemmer i behold, siger han.

Peter Kofod Poulsen mener, at det i nogle lande som Tyskland er lykkedes at have en liberal og succesfuld tilgang til peberspray.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er meget uenig.

- Der er desværre rigtig mange triste eksempler fra udlandet, hvor børn og ægtefæller er kommet alvorligt til skade.

- Peberspray er ikke ufarligt. Der er en grund til, at politiet og Kriminalforsorgen skal registrere, hver gang de bruger peberspray.

- Det er ikke et harmløst våben, der er fare forbundet med det, siger hun.

Lovforslaget fra regeringen indeholder også et element, der handler om, at visse personer skal kunne få tilladelse fra politiet til at bære peberspray i det offentlige rum. Det kræver, at de kan dokumentere et særligt behov for det.

Kun våbenhandlere og andre forhandlere, som er godkendt af politiet, skal ifølge lovforslaget kunne sælge pebersprayen.

Danmarks Våbenhandlerforening, der repræsenterer cirka 70 virksomheder med våbenhandlertilladelse, har bakket op om lovforslaget.

Foreningen mangler dog at få svar på væsentlige spørgsmål om salget af pebersprayen.

- Kan den stå på hylderne, eller kan den ikke? Er der en begrænsning på antallet, man må købe ad gangen? Må man sælge dem på nettet, og hvis ja, hvordan skal vi så sikre os, at folk er over 18 år?

- Sådan nogle spørgsmål har vi stillet, og det har vi ikke fået noget svar på, siger direktør Poul Erik Pedersen, Danmarks Våbenhandlerforening.

/ritzau/