Chauffører, håndværkere og andre timelønnede får mindre løn til næste år. De danske virksomheder planlægger så lave lønstigninger, at ansatte på gulvet må se de ekstra kroner i lønningsposen blive udhulet af stigende priser.
Det viser en rundspørge blandt 105 virksomheder, som lønfirmaet Multidata har foretaget for Avisen.dk.
Firmaerne i undersøgelsen har lagt budgetter for næste år, og her regner de med 1,8 procent lønstigning til de timelønnede. Men fordi inflationen vil stige med to procent, bliver der færre penge af gøre godt med.
Og ligesom det er sket i 2009, vil de timelønnede tage det største slæb. Funktionærer, ledere og direktører kan se frem til en lille lønstigning på omkring 2,2 procent, fremgår det af svarerne.
Risiko for konflikt
Samlet set fortsætter krisen med at lægge en gevaldig dæmper på lønnen, konkluderer Dino Turchi, konsulentchef i Multidata.
"Det ligner en nulløsning for lønnen, fordi inflationen spiser det meste af lønstigningen. Lønningerne bliver på samme beskedne niveau, som de har været i år."
Efter nytår starter forhandlingerne om overenskomsterne for privatansatte i Danmark.
"Det bliver spændende at følge. Nogle arbejdsgiverorganisationer er nervøse for konflikt, fordi arbejdstagerne forventer lønstigning," siger Dino Turchi.
Ingen tilbagegang
En af de centrale forhandlere ved lønslaget næste år er Jan Villadsen. Han er formand for 61.000 transportarbejdere i 3F og afviser, at hans medlemmer kan ende med en tilbagegang i lønnen.
"Vi accepterer ikke lønnedgang. Men jeg bekymrer mig ikke så meget om firmaernes planer. Det er mest et signal om tilbageholdenhed, og det plejer at være deres mantra, selv i 2007, da vi skulle forhandle i en tid med bragende økonomisk fremgang," siger Jan Villadsen.
Direktører +2,2 procent
Ledere +2,1 procent
Funktionærer +2,2 procent
Timelønnede +1,8 procent
Kilde: Rundspørge fra Multidata blandt 105 danske virksomheder