Ønsker man at blive filmanmelder ved et større dansk dagblad, er det tilsyneladende ikke nødvendigt at have en uddannelse - og slet ikke en filmfaglig én af slagsen.
Til gengæld skal man ikke regne med at blive ansat som litteraturanmelder uden først at have bestået mindst en kandidatuddannelse i litteraturvidenskab.
Det viser en undersøgelse, som Information har lavet blandt 61 danske film- og litteraturanmeldere. Mens 94 procent af litteraturkritikerne er uddannet inden for litteratur, er blot 40 procent af danske filmanmeldere uddannet inden for film.
- Kulturredaktionerne har traditionelt ikke taget film lige så alvorligt som for eksempel litteratur, og derfor har de heller ikke krævet samme uddannelsesniveau af deres anmeldere, siger Liselotte Michelsen, som er tilknyttet Information som anmelder.
Hun er selv cand.phil. i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og har skrevet speciale om filmanmelderi.
Liselotte Michelsen peger på, at redaktører i årevis har trukket anmeldere over på filmområdet fra andre stofområder uden at skele til deres filmfaglige meritter - og det er blevet et problem for filmkritikken, mener hun.
- Rigtig mange af især de lidt ældre filmanmeldere var oprindeligt musik- eller litteraturanmeldere, men fordi de godt kunne lide at se film, fik de også lov til at anmelde dem.
- Derfor er der kommet mange filmentusiaster ind, som uden tvivl er dygtige skribenter, men som ikke har nogle særlige faglige forudsætninger for at forvalte filmstoffet, tilføjer Liselotte Michelsen.
Ud af de i alt 27 filmanmeldere, som medvirker i undersøgelsen, har blot 11 taget en egentlig akademisk filmuddannelse, enten på bachelor- eller kandidatniveau.
Seks ud af de resterende 16 har suppleret deres uddannelser med filmfag og -kurser, mens resten enten er journalister, autodidakte eller uddannede inden for beslægtede fag.
/ritzau/