Au pair betyder ”på lige fod.”
Det er også jobtitlen for en person, som bor hos en familie i et fremmed land for at lære om landets kultur.
”Hyklerisk, at vi betegner de filippinske piger ’”au pairer”, for det har intet med kulturel udveksling at gøre. Det er et fattigdomsproblem. Og de arbejder reelt som fortidens tyende,” siger Anne Gautier.
Hun underviser på Sprogcenter Hellerup, hvor ca. 200-300 filippinske au pairer modtager danskundervisning.
De seneste fire år har hun haft nærkontakt med omtrent 1.000 filippinske au pair-piger, og mange af dem har virkelig haft brug for hendes hjælp, for de behandles som tyende, forklarer hun.
"Eksempelvis arbejder de med børnepasning eller servering til langt ud på natten, når værtsfamilien eller dens venner holder fester," siger Anne Gautier, der har formidlet hjælp til, hvad hun betegner "meget ulykkelige unge kvinder".
Tyende betegner de dårligt betalte tjenestepiger, der i gamle dage tjente under usle arbejdsvilkår hjemme hos rigfolk, der behandlede og aflønnede dem efter humør.
"For familierne er det blevet chikt at have en au pair. De har det hele; hus, biler, gode job – og så en sød lille filippiner, der tager sig af det grove husarbejde. Værtsfamilierne udnytter dem, overholder ikke reglerne, og lønnen er ringe," siger hun.
"Det er dårligt betalt privat rengørings- og omsorgsarbejde. Derfor bør au pair-betegnelsen sløjfes, for de fungerer ikke som au pairer. I stedet bør der oprettes stillinger som domestic helpers," anbefaler hun.
Domestic helper er en betegnelse for migrantarbejdere, der forlader deres hjemlande - typisk Filippinerne, Thailand, Indonesien og Indien - for at tage arbejde i velstillede familier i den vestlige og arabiske verden.
Stillingsbetegnelsen bør, mener hun, altså være ”domestic helper” der tager arbejder i danske hjem - til en rimelig løn med overenskomst og muligheden for at kunne uddanne sig social- og sundhedshjælpere eller pædagog.
"Det ville være en alle tiders mulighed for at give dem et interessant liv i Danmark."
Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene blandt 204 au pairer.
- De får 51 kr. i timen.
- Ti procent bruger under 100 kroner eller slet ingenting på sig selv.
- 30 pct. arbejder mere end de 30 timer om ugen, reglerne tillader.
Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.
Deltag på Facebook
Læs alle artiklerne om Au Pair