Inden du stopper pengekatten med euro eller thailandske baht og drager på ferie, så læs lige med her. Det kan nemlig være smart at have styr på valuta og hævefiduser, inden du tager afsted.
For hvad er billigst? At veksle hjemmefra, hæve penge i lokal hæveautomat eller svinge visakortet i butikken, når du er på ferie i udlandet?
- Som udgangspunkt kan det bedst betale så meget med sit kort i udlandet som muligt og så betale i lokal valuta, siger Peter Jensen, der er kommunikationschef i pengeprisportalen MyBanker.
Han forklarer, at man mange steder vil få tilbudt at betale i enten euro eller danske kroner - også selvom man eksempelvis står i en butik i Spanien
Men der kan komme en vekselskurs oveni, som ikke er lige så god, hvis du vælger den danske kurs. Derfor skal du vælge den lokale kurs, lyder rådet fra Peter Jensen.
MasterCard eller Visakort?
Rigtig mange danskere har de sidste par år fået et MasterCard tilsendt fra deres bank. Men hvorvidt du skal flashe det kort eller visakortet, afhænger af betingelser for brug af de to kort.
- Hvorvidt det er billigst at bruge det ene eller det anden kort, kan være forskelligt fra bank til bank. I nogle tilfælde kan det være billigst at bruge visakortet til at hæve små beløb, mens MasterCard kan bruges til at hæve større beløb, siger Peter Jensen, som dog understreger, at det helt kommer det an på kortets vilkår:
- Der kan være forskel bankerne i mellem, så det er en god idé at tjekke op på.
Drop små beløb
Hvis du er typen, der bedst kan lide at have kontanter på dig, råder Peter Jensen fra MyBanker dig til at droppe at hæve mange små beløb i løbet af ferien.
- Hvis det endelig er, at man gerne vil have kontanter på sig, så hæv én gang, og lad være med at have alle kontanterne det samme sted. Lad nogle ligge på hotellet i en safetyboks.
Men generelt er hans bedste råd, at du – hvis det er muligt – dropper at hæve penge i udlandet.
- Hvis du er i et veludviklet land, kan det generelt bedst betale sig at bruge kortet så meget så muligt. Der kan være en sikkerhedsmæssig grund, hvis du render rundt med flere hundrede euro på dig, kan der hurtigt være en lommetyv der ser sit snit til snuppe dem, siger Peter Jensen.
Euro-cent ender i skuffen
Derudover kender de fleste nok det med at man efter en ferie har mange små euro-mønter tilbage, som aldrig bliver brugt.
- Du kan nemt ende med et par hundrede kroner i cent og 1- og 2-euro-mønter, som du aldrig får brugt. De havner i en skuffe og så ser de aldrig dagens lys igen.
Lokal eller dansk vekselkurs
Når du står foran en hæveautomat i udlandet, vil der mange steder komme et skærmbillede frem i automaten, hvor du skal vælge mellem at få dine penge udbetalt efter lokal eller dansk valutakurs.
Her kan det for mange virke fristende at vælge den danske kurs, fordi du med det samme kan se på skærmen, hvor mange danske kroner du hæver præcist. Men lad være!
Det vil nemlig være dyrere at vælge den danske vekselkurs fremfor den lokale kurs, lyder det fra Peter Jensen.
Derudover skal du være opmærksom på, at det koster 30 danske kroner pr. hævning i udlandet. Det gælder uanset, om du vælger den lokale eller danske valutakurs.
Veksl aldrig i lufthavnen
Hvis du gerne vil have lidt kontanter i pengekatten, når du tager afsted på ferien, så undgå at veksle i lufthavnen hjemme i Danmark.
Det kan nemlig blive en dyr affære, forklarer Peter Jensen.
- Der er stor forskel på vekselkursen. Veksler man et sted, hvor der er en nogenlunde kurs, fremfor i sidste øjeblik i lufthavnen, så kan der være op til fem procents forskel, forklarer Peter Jensen.