Fronten mellem ytringsfriheden og de hemmelige efterretningstjenester blev i dag trukket hårdt op i Københavns Byret. Her står to journalister og chefredaktør Niels Lunde fra Berlingske Tidende anklaget for at have offentliggjort oplysninger fra fortrolige rapporter fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Anklagerne og forsvaret havde i dag mulighed for at give deres afsluttende kommentarer, før der falder dom om en uge. Anklageren Michael Jørgensen kræver simpelthen journalisterne og redaktøren i fængsel efter en særlig paragraf i straffeloven om, at det er ulovligt at offentliggøre oplysninger, der kan skade landet sikkerhed.
Og landets sikkerhed er blevet skadet, mener anklageren. Det dokumenterer han ved onsdagens afhøring af chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Jørn Olesen. Olesen forklarede nemlig, hvordan offentliggørelsen af de hemmelige dokumenter har skadet danske soldater. Er der lækager, er tjenestens samarbejdspartnere nemlig ikke så tilbøjelig til at dele informationer.
»Og lækager er en alvorlig risiko for tjenestens virksomhed,« forklarede Jørn Olesen. Kilden til de fortrollige rapporter, Frank Grevil - tidligere ansat ved
Forsvarets Efterretningstjeneste - er allerede idømt fire måneders
fængsel i landsretten.
Den anden part i sagen, Berlingske Tidende, mener derimod, at de offentliggjorde væsentlige informationer om det grundlag, som danske politikere havde, før de besluttede at gå i krig i Irak. De henholder sig til ytringsfriheden og offentlighedens interesse.
Sagen har haft betydeligt interesse fra udenlandske medier - og både The Guardian. Associated Press og Frankfurter Allgemeine har bragt artikler om sagen.