Om fire måneder ryger én procent af alle danske børn ned under den fattigdomsgrænse, som blev fastsat af den tidligere regering, men som den nuværende regering har afskaffet.
Når kontanthjælpsloftet træder i kraft 1. oktober, bliver omkring 11.000 børn fattige. Af dem bor næsten halvdelen på Sjælland. Det viser nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Tallene bekymrer pædagogernes og socialrådgivernes fagforbund, som netop i dag lægger op til diskussion på Folkemødet på Bornholm under temaet "Danmarks fattige børn - kan vi leve med det?”
- Kontanthjælpsloftet rammer enlige med børn, så det vil skabe flere børn, som kræver en ekstra indsats. Som pædagoger bliver vi jo nødt til at kompensere mere for de forældre, der bliver kastet ud i fattigdom, siger Elisa Bergmann, formand for pædagogernes fagforbund BUPL, til Avisen.dk.
Hun mener derfor, der bliver brug for flere penge og flere pædagoger i de dele af landet, hvor kontanthjælpsloftet sender børn ud i fattigdom. Det drejer sig primært om København og Syd- og Vestsjælland.
- Vi må jo sørge for, at de her børn bliver samlet op. Det kræver en tidlig indsats i daginstitutionerne og uddannede pædagoger, der har kompetencerne til at støtte børn, der lever i fattigdom, siger hun.
Mærket for resten af livet
Alene i København bliver 1.763 børn fattige fra 1. oktober. Det er 1,3 procent af alle de københavnske børn, mens det kun gælder 0,6 procent af de nordsjællandske børn.
Se her, hvor mange fattige børn der kommer i din landsdel.
I alt ryger 10.917 børn ned under fattigdomsgrænsen. Beskæftigelsesministeriet har tidligere oplyst, at omkring 7.000 børn vil komme under fattigdomsgrænsen som følge af kontanthjælpsloftet. Tallet fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er næsten 4.000 højere.
Det skyldes, at rådet har opgjort, hvor mange børn, der forventes at være fattige i ét år, mens Beskæftigelsesministeriet har regnet på, hvor mange der vil være fattige tre år i træk.
Men det giver god mening at se på, hvor mange børn der er fattige i bare et år, mener Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening. Mere skal der nemlig ikke til for at mærke børnene for resten af livet.
- Det kommer jo til at følge børnene langt ind i deres voksenliv, og de negative konsekvenser kommer til at følge hele samfundet, siger socialrådgiverformanden.
En undersøgelse lavet af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) dokumenterede sidste år, at bare et år i fattigdom svækker barnets chancer senere i livet. Børnene risikerer at få dårligere karakterer, de har lavere sandsynlighed for at få en ungdomsuddannelse, og de har øget risiko for at blive ledige eller førtidspensionister.
- Det er på alle ledder en dårlig forretning for samfundet, at de her børn bliver fattige, ligegyldigt om det er et, to eller tre år, eller om det er hele deres barndom, siger Majbrit Berlau.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.