En af de mest bestridte grænser i verden er blevet et tilflugtssted for truede dyrearter. Det viser sjældne naturbilleder, som Google netop har offentliggjort i anledningen af 70-året for Koreakrigen, skriver Videnskab.dk.
Officielt blev Koreakrigen aldrig afsluttet, og Syd- og Nordkorea er juridisk set stadig i krig med hinanden, men i 1953 indgik landene en våbenhvileaftale, som blandt andet indebar etableringen af den demilitariserede zone - et område mellem de to lande, som forblev et slags ingenmandsland.
Den demilitariserede zone (DMZ), der er 4 km bred og strækker sig over 248 km, er omgivet af høje, pigtrådsbeklædte hegn og strengt bevogtet af militærfolk fra Nord- og Sydkorea. Civile har været forment adgang i de 70 år, og det har givet naturen plads til at trives og dyrelivet fred til at vende tilbage.
DMZ er nu hjem for 38 procent af Koreahalvøens 267 truede arter, og for første gang får civile et glimt af det rige dyreliv i den højt bevogtede zone. Googles 360-gradersbilleder er taget af ubemandede kameraer, man kan tilgå via Google Street View. Her kan du se et lille udvalg.
For første gang i 20 år er det lykkedes at få et billede af den asiatiske sorte bjørn, også kaldet kravebjørnen (Ursus thibetanus). Den ligner til forveksling den amerikanske sortbjørn med sin sorte farve, runde hoved og store ører. Arten er i hastig tilbagegang grundet krybskyttejagt og forsvundne habitater.
Googles skjulte kameraer fangede denne kravebjørn. (Foto: Google Arts & Culture)
Den yderst sjældne sibiriske moskushjort (Moschus moschiferus) er her fanget på et kamera i en snedækket skovbund. Med lange hugtænder, der hænger ud af munden, er den noget af et syn. Tænderne bruger hannen i parringssæsonen, hvor den skal udkonkurrere andre hanner.
De yderst sjældne hjorte jages for deres duftkirtler, som bruges til at lave musk-parfume. Nu er en mindre bestand blevet set i en uberørt urskov, der findes i den østlige og bjergrige del af DMZ.
Den yderst sjældne moskushjort. Google Arts & Culture
Den europæiske odder (Lutra lutra) er også en af de arter, der har fundet sig tilrette i DMZ, hvor den bevæger sig langs floder, der løber gennem Syd- og Nordkorea. Odderen er blevet et fredssymbol i konflikten mellem de to lande.
Aksel Bo Madsen, tidligere seniorforsker på Aarhus Universitet, deltog i 2007 den årlige odderkonference i Sydkorea, arrangeret af det internationale netværk Otter Specialist Group, som Danmark er med i.
Han fortæller, at odderens tilstedeværelse i zonen er et tegn på, at naturen trives:
- Odderen betragtes som en "indikatorart". Når odderen, som befinder sig øverst i fødekæden i søer og vandløb, trives, så vil de arter som lever i de samme områder generelt også trives, siger han til Videnskab.dk.
Odderen er en indikatorart. (Foto: Google Arts & Culture)
Den følsomme svømmer kan nemlig ikke leve alle steder, da de finder sig til rette i rent vand, og det gør den også til en indikator for et rent og sundt vandmiljø.
Læs mere og se flere billeder på Videnskab.dk.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Nord- og Sydkorea taler sammen igen
Insekter er hjemløse: Hvad sker der, hvis de forsvinder?