Fanger beskylder fratrådt lejrkommandant for tortur

Forhenværende leder af den amerikanske base i Guantanamo stod bag systematisk tortur, påstår eks-indsatte.

To tidligere indsatte i fængslet på den amerikanske Guantanamo-base i Cuba hævder, at de blev udsat for tortur under deres fangenskab.

De kræver en nu pensioneret leder af lejren stillet til ansvar.

Nizar Sassi og Mourad Benchellali var indsat i fængslet fra 2001 til 2004. Begge er franske statsborgere og bor nu i Frankrig.

I en henvendelse til en undersøgelsesdommer i Paris anklager deres advokater den tidligere Guantanamo-kommandant Geoffrey Miller for at have et personligt ansvar for "krigsforbrydelser og tortur".

Overgrebene fandt sted på den amerikanske base samt i Abu Ghraib-fængslet i Irak, da det blev drevet af det amerikanske militær.

Eks-fangerne blev først tilbageholdt af amerikansk militær i Kandahar i Afghanistan og siden overført til USA's flådebase i Guantanamo.

I dokumenterne til den franske domstol anklages Miller for at have ansvaret for en "systematisk plan om tortur og mishandling af personer, der uden at være anklaget var berøvet deres frihed".

Miller, der var chef for fængslet fra 2002 til 2004, "bærer et personligt strafferetsligt ansvar", hedder det videre.

Umiddelbart før Miller tiltrådte som kommandant i Guantanamo i slutningen af 2002 godkendte USA's daværende præsident George W. Bush såkaldt udvidede forhørsteknikker af de indsatte.

Fanger risikerede derefter at blive tvunget til at sidde i fysisk udmattende stillinger, blive afklædt, isoleret i længere tid eller blive udsat for ekstrem varme eller kulde.

Og selvom daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld senere forbød de mest kontroversielle forhørsmetoder, "så blev disse teknikker fortsat anvendt i visse tilfælde under Millers tid som leder af Guantanamo", siger de tidligere fangers advokater.

De amerikanske myndigheder har ikke kommenteret anklagerne.

/ritzau/AFP