Da dykkere fra Vikingeskibsmuseet forleden var i vandet for at lede efter kulturhistoriske objekter i Københavns Havn, dukkede der pludselig noget mere sprængfarligt frem på havbunden.
Marinarkæologerne fra Vikingeskibsmuseet kontaktede med det samme både politiet Søværnets Dykkertjeneste, der er Forsvarets specialtjeneste indenfor maritim ammunitionsrydning.
- Arkæologerne var hurtigt overbeviste om, at det ikke var et kulturhistorisk objekt, men snarere ammunition, som muligvis stammer fra 2. Verdenskrig. Derfor tog vi hurtigt kontakt til både politiet og søværnet, som bjærgede dem senere på dagen, siger Andreas Kallmeyer Bloch, museumsinspektør hos Vikingeskibsmuseet.
Det viste sig, at der var tale om to mortergranater, som senere samme dag blev detoneret under forsvarlige forhold.
Dykkerne er i løbet af marts og april i vandet langs Amagers østkyst, hvor de undersøger mulige levn og kulturhistoriske objekter fra fortiden, og det var i forbindelse med det arbejde, at de to bomber blev fundet.
Undersøgelsen indgår i den miljøkonsekvensvurdering som Sund & Bælt i disse år gennemfører af Østlig Ringvej, der er en tunnel ud for Amagers østkyst, som kan forbinde Nordhavn i nord med Øresundsmotorvejen i syd. I alt skal dykkerne undersøge 143 forskellige genstande og områder, geofysiske undersøgelser og en gennemgang af forskellige arkiver har vist, at der kan være kulturhistoriske objekter.