Amagerbanken gik konkurs den 6. februar 2011. Her følger i korte træk bankens kamp for overlevelse:
2008
*Amagerbankens ledelse forsikrer i september om, at banken er kernesund. Men kort tid efter udsender banken en fondsbørsmeddelelse, hvoraf det fremgår, at banken er så presset, at den har søgt om lån i Danmarks Nationalbank.
* Folketingets første bankpakke redder banken på stregen.
* Efterfølgende må Amagerbanken nedskrive forventningerne til årets resultat med i alt 900 millioner kroner efter store tab i ejendomssektoren.
2009
* Banken kommer ud af 2008 med et dundrende underskud på 694 millioner kroner før skat.
* I april søger Amagerbanken et lån på 1,4 milliarder kroner fra bankpakke II.
* Med hjælp fra en aktieudvidelse og en halv milliard kroner fra rigmanden Karsten Ree lykkedes det sidst i 2009 banken at få rejst kapital nok til at få lånet og derved undgå et krak.
2010
* Underskuddet for 2009 lyder på næsten en halv milliard kroner, og Amagerbanken må samtidig nedskrive udlån for over en milliard kroner.
* Nogle måneder senere kommer det frem, at banken har tabt 300 millioner kroner på valutaspekulation.
* Det statslige skraldespandsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, kræver, at Amagerbanken stiller 750 millioner kroner inden 15. september 2010 mod en statsgaranti på 13,5 milliarder kroner.
* Amagerbankens ledelse har erkendt, at den risikerer betalingsstandsning, hvis ikke millionerne rejses i tide.
* Banken får på en ekstraordinær generalforsamling ja fra aktionærerne til ledelsens redningsplan.
* De nye aktier bliver solgt til en kurs på tre kroner per styk.
* Rabatten betyder, at de eksisterende aktionærer i praksis tvinges til at købe nye aktier, hvis deres nuværende aktiebeholdning ikke skal falde voldsomt i værdi.
* Dagen før deadline for aktieemissionen vælger storaktionær Karsten Ree at nytegne sin aktiebeholdning på omkrig 30 procent - det svarer til godt 300 millioner kroner i banken.
* Amagerbanken offentliggør, at redningsplanen er lykkedes. Investorerne har bakket op i stor stil, og banken henter knap 900 millioner kroner ved aktieemissionen
* Advokat Niels Heering vælges i midten af november som ny formand i Amagerbanken. Han afløser N.E. Nielsen, der trak sig tidligere.
* Få dage efter udnævnes Steen Hove til administrerende direktør. Han sad allerede i bankens bestyrelse, udpeget af Finansiel Stabilitet. Han afløser Jørgen Brændstrup.
2011
* 17. Januar: N.E. Nielsen forlader Advokatfirmaet Bech-Bruun, hvor han har været partner. Udtrædelsen sker med virkning fra 1. januar
* 6. februar: Amagerbanken overtages af statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet.
*18. maj: Færøske BankNordik køber de sunde dele af Amagerbanken.
2012
* 19. april: En advokatundersøgelse, der er udarbejdet for Vækst- og Erhvervsministeriet, viser, at bankens ledelse og bestyrelse har handlet ansvarspådragende i flere sammenhænge.
2013
* 16. januar: Finanstilsynet melder 11 personer fra den tidligere direktion og bestyrelse i Amagerbanken til politiet. Det gælder blandt andre tidligere administrerende direktør Jørgen Brændstrup og tidligere bestyrelsesformand N.E. Nielsen.
* De tidligere topfolk anklages for ikke at have grebet ind over for spekulation i schweizerfranc, der kostede banken 394 millioner kroner.
* Over 2000 aktionærer i Amagerbanken forbereder et af finanskrisens største retsopgør. De varsler retssager mod bankens sidste ledelse, mod Finanstilsynet og mod Finansiel Stabilitet.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.