Nordic Waste var en virksomhed, der modtog forskellige former for forurenet jord og rensede det.
Nordic Waste er nu erklæret konkurs efter sag om jordskred på den virksomhed ved Ølst syd for Randers, hvor jorden blev modtaget.
Bliv klogere på forløbet her:
* Den 11. december 2023 skrev virksomheden i en pressemeddelelse, at "et betydeligt jordskred på Nordic Wastes grund fører til omfattende skader".
* Fem dage senere blev hovedvejen syd og nord for Nordic Waste afspærret, så der kun var adgang for maskiner og mandskab, der arbejdede med at inddæmme jordskreddet.
* De store mængder forurenet jord på grunden kan ende i Alling Å og potentielt skade vandmiljøet helt ud i Randers Fjord.
* I midten af december forlod Nordic Waste selv opgaven med at få jordskreddet under kontrol. Det skete den 19. december. Siden har Randers Kommune stået med ansvaret.
* Den 28. december besøgte miljøminister Magnus Heunicke (S) Nordic Waste. Om jordskreddet sagde han, at "det er en af de alvorligste trusler mod miljøet lige nu".
* De seneste vandprøver viste, at det indtil videre er lykkedes Randers Kommune at beskytte åen mod forurening.
* En del af den forurenede jord skal fjernes og bruges andre steder. Blandt andet til bakker i Herning og støjvold i Silkeborg.
* Randers Kommune arbejder stadig på at inddæmme jordskreddet.
* Det bliver dyrt at få styr på miljøkatastrofen. Cowi anslår, at det kan koste op mod 2,2 milliarder kroner.
* Folketinget har afsat 205 millioner kroner som garanti til at håndtere miljøkatastrofen.
* Fredag den 19. januar indgav Nordic Waste konkursbegæring. Det betyder, at virksomhedens ansvarsforpligtelse i sag om jordskred stopper, ifølge virksomheden selv.
* Mandag blev virksomheden erklæret konkurs ved Retten i Randers.
* Samme dag konkluderede Geus, at jordskreddet ikke skyldtes usædvanlige eller uafværgelige årsager, men derimod den megen jord, der er deponeret på området.
* Myndighederne og kuratorerne i konkursboet forsøger nu at afklare, hvem der har ansvar for jordskreddet, og hvem skal betale regningen for afværgeforanstaltningerne.
Kilder: Randers Kommune, Nordic Waste, Ekstra Bladet, Erhverv+, Ritzau.
/ritzau/