Danske forskere mener, de med gulerødder kan gøre store fremskridt i kampen mod tarmkræft.
Kræft i tyk- og endetarm er en af de mest udbredte og dødelige kræftformer med cirka 5000 nye tilfælde årligt.
Men i forsøg fra Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) har aktive stoffer fra gulerødder reduceret forstadier til tarmkræft i rotter med helt op til 83 procent.
Det er første gang, at det er bevist, at stofferne falcarinol og falcarindiol forebygger kræft i pattedyr på denne måde.
- Effekten kan opnås ved daglig indtagelse af tre-fire gulerødder, siger professor Lars Porskjær Christensen fra SDU Biotechnology. Han har i mere end ti år arbejdet med projektet.
- Kan vi gentage resultaterne i forsøg med mennesker selv med noget lavere succesrate end 83 procent, så er det epokegørende, siger han.
Da der i 2014 blev indført screening for 50-75-årige for tarmkræft, var det med håb om at redde blot 150 liv årligt. I dag dør 40-45 procent af sygdommen.
- Samtidig er den kirurgiske behandling voldsom med mange invaliderende symptomer, siger Gunnar Baatrup, professor ved SDU og tarmkirurgisk overlæge på OUH, Svendborg.
- Desværre er det en sygdom i fortsat vækst. Som følge af vores livsstil og fordi vi lever længere, og den typisk rammer sent.
- Tænk hvis tre daglige gulerødder kunne virke som en slags naturlig kemo uden giftige stoffer men mindske de forstadier i form af polypper, der kan opstå i tarmen, siger han.
De omtalte stoffer findes også i beslægtede grøntsager som knoldselleri, bladselleri og pastinak samt ginseng.
Anja Olsen er seniorforsker i blandt andet kost hos Kræftens Bekæmpelse. Hun mener, det er en god ide at få afprøvet resultaterne i kliniske forsøg.
Men samtidig advarer hun mod at trække forhastede paralleller fra rotteforsøg til mennesker.
* Risikoen stiger markant med alderen.
* Flere mænd end kvinder rammes, og de går typisk senere til lægen.
* Tarmkræft opdages som regel ved symptomer som blod fra endetarmen eller ændrede afføringsvaner over længere tid.
* Sygdommen opstår, når celler i tarmens slimhinde vokser mere, end de skal, så der opstår små udvækster, polypper, som kan være et forstadie til kræft.
*En række livsstilsfænomener som overvægt, for lidt motion, fed mad og rødt kød menes at spille en rolle for udvikling af tarmkræft.
* Til gengæld mener man, at mad med mange fibre, frugt og grøntsager kan nedsætte risikoen.
* I 2014 blev der indført screening for tarmkræft for alle mellem 50-74 år.
* Når alle i gruppen i løbet af fire år er blevet undersøgt første gang, så inviteres de efterfølgende igen hvert andet år.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse.
/ritzau/