Præcis et år efter at dronning Margrethe annoncerede sin abdikation, skal kong Frederik nytårsaften holde sin første nytårstale.
Her kan du læse om talen og om, hvordan den bliver til:
* Kong Frederik holder talen fra Frederik VIII's Palæ på Amalienborg. Det er i dette palæ, at kongeparret og deres børn bor.
* Kongen fortsætter kongehusets tradition med at sende nytårstalen direkte nytårsaften. Den transmitteres på DR1 og TV 2 klokken 18.00.
* Der er afsat 13 minutter til talen.
* Flere personer i Statsministeriet og i hoffet har været involveret i udarbejdelsen af talen, fortæller politisk kommentator Hans Engell, der har fulgt kongehuset og dansk politik tæt i flere årtier.
Præcis hvor mange, der har været involveret, er dog uvist.
- Omkring kongen er hans hofchef og kabinetssekretær involverede. Derudover vil jeg tro, at dronning Mary har bidraget med inspiration.
- Samlet vil tre-fire personer fra Statsministeriet typisk være involveret: taleskrivere og formentlig også statsministeren selv, siger Hans Engell.
* Først laver Statsministeriet et udkast til nytårstalen. Herefter bruger kongen hele eller dele af udkastet og skriver talen færdig. Til sidst sendes talen til endelig godkendelse i Statsministeriet.
- Statsministeriet bestemmer ikke, hvilke emner kongen skal komme ind på. De laver et udkast, og så vurderer han det, siger Hans Engell.
* Der er ikke regler for, hvad nytårstalen skal indeholde, men der er formelle ting, som forventes at blive nævnt af kong Frederik.
- Man forventer en tak til Forsvaret og politiet og til alle, der er på arbejde nytårsaften, og til dem, der passer på os. Der er formelle ting, han skal igennem, fordi han er vores statsoverhoved.
- Det interessante er, hvad han vælger som det primære emne i årets tale, siger Hans Engell.
* Dronning Margrethe afsluttede sine nytårstaler med ordene "Gud bevare Danmark". I bogen "Kongeord" fortæller kong Frederik, at han vil afslutte sine nytårstaler på samme måde.
- Det er et udsagn, som giver mig gåsehud, hver eneste gang jeg hører det. De tre ord afspejler fundamentet under det, vi er, og det, vores kultur og samfund hviler på, skriver kong Frederik i bogen.
* Forberedelserne til nytårstalen strækker sig over hele året, men det koncentrerede arbejde varer et par måneder, og udkastet er ifølge Hans Engell typisk klar en måneds tid inden nytårsaften.
Kilder: Kongehuset, Hans Engell, DR, "Kongeord" og danmarkshistorien.dk.
/ritzau/