FAKTA: Her er de modstandsfolk som DR udelader

DR's sidste afsnit i serien om danmarkshistorien får kritik for ikke at have nævnt blandt andre Kaj Munk.

DR's finaleafsnit om danmarkshistorien kritiseres for skildringen af besættelsestiden og modstandskampen.

Kritikken går blandt andet på, at Kaj Munk, John Christmas Møller og modstandsgruppen Holger Danske ikke bliver beskrevet.

Læs mere om dem her:

* Kaj Munk:

Kaj Munk, der blev født i 1898, var en dansk dramatiker og præst i Vedersø i Vestjylland fra 1924. Han deltog aktivt i den politiske samfundsdebat.

Hans stykke "Niels Ebbesen" fra 1942 kunne ikke opføres på grund af censuren under Anden Verdenskrig. Derfor rejste han rundt i landet og læste det op som en erklæret modstand mod tyskerne.

Munk blev advaret mod at kritisere nazisterne, men ignorerede det og fortsatte sin kritik. Om natten 4. januar 1944 blev han myrdet af det hemmelige politi Gestapo.

* John Christmas Møller:

John Christmas Møller blev født i 1894 og var folketingspolitiker for De Konservative.

Under besættelsestiden var han minister, men hans kritiske holdning til samarbejdspolitikken med Tyskland førte til, at han måtte flygte til London i 1942.

Her holdt han radiotaler, hvori han opfordrede til national modstand mod besættelsesmagten.

John Christmas Møller forblev konservativ politiker, men han rykkede politisk længere mod venstre, og i 1945 sagde han ordene "Vi er alle socialister".

De ord blev grundlag for mange konfrontationer hos De Konservative, hvilket kulminerede med hans afsked i 1947. Han døde kort efter i 1948.

* Holger Danske-gruppen:

En københavnsk modstandsorganisation fra 1943 opkaldt efter sagnfiguren af samme navn.

Modstandsorganisationen likviderede blandt andet cirka 200 stikkere og udførte i omegnen af 100 sabotageaktioner - heriblandt aktionen mod Forum i 1943, hvor seks modstandsmænd sprængte bygningen i luften, så tyskerne ikke kunne bruge den.

Radioforretningen Stjerne Radio i Istedgade i København var tilholdssted for Holger Danske og blev flere gange sprængt i luften. Forretningens facade blev i 2015 genopført på stedet som fortovsmuseum.

Kilder: Gyldendals Store Danske, Danmarkshistorien.dk.

/ritzau/