Forhandlingerne mellem omkring 1000 piloter og SAS-ledelsen brød for alvor sammen mandag, og en strejke blev indledt. Strejken går nu ind i det fjerde døgn.
Omkring halvdelen af SAS-flyene kan derfor ikke lette. Det kan ramme omkring 20.000 til 30.000 passagerer om dagen.
Hvis man som rejsende får aflyst sin afgang, gælder en række rettigheder:
Få overblikket her:
* Hvis flyet er aflyst:
Hvis ens flyafgang aflyses, skal luftfartsselskabet tilbyde enten en omlægning af rejsen eller en refusion af flybilletten.
Hvis afgangen aflyses, og selskabet ikke selv tilbyder en omlægning til en ny, snarlig afgang, har man ret til at gå til et andet selskab og købe en flyrejse, som det første selskab skal betale.
Bliver det nødvendigt med en overnatning på grund af en omlægning, skal man tilbydes hotelovernatning og transport mellem hotel og lufthavn.
I nogle tilfælde har rejsende ret til kompensation ved aflysning som følge af strejke. Det afhænger af, om flyselskabet selv kunne have afværget aflysningen eller forsinkelsen.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan rejsende altid søge om kompensation. Hvis selskabet afviser, kan man klage til Trafikstyrelsen, der herefter tager stilling til, om styrelsen mener, den rejsende har krav på kompensation.
* Hvis flyet er forsinket:
Bliver ens fly forsinket, har man efter reglerne om flypassagerers rettigheder have krav på både forplejning og hotelophold. Det afhænger dog af, hvor stor flyforsinkelsen er.
Er flyet mere end fem timer forsinket, kan du aflyse turen og få pengene igen. Der kan også være helt særlige tilfælde, hvor du har ret til at få afslag eller pengene retur, ved kortere forsinkelser.
Forsinkelser kan også give dig krav på erstatning for de udgifter, du har haft i forbindelse med en forsinkelse.
* Har du ret til forplejning?:
Er man allerede nået ud i lufthavnen, før man ser aflysningen, og man vælger at omlægge til en anden snarlig afrejse, kan man have krav på forplejning.
Om man har ret til mad og drikke, afhænger af, hvor langt man skal rejse.
Skal man flyve under 1500 kilometer, har man ret til forplejning efter to timer.
Skal man flyve over 1500 kilometer inden for EU eller mellem 1500 og 3500 kilometer uden for EU, har man ret til forplejning efter tre timer.
Skal man flyve længere end 3500 kilometer uden for EU, har man ret til forplejning efter fire timer.
Alkohol hører ikke under forplejning og dækkes altså ikke.
I en dansk lufthavn kan man gå ud fra at have følgende beløb til forplejning per person: 80-100 kroner til morgenmad, 100-125 kroner til frokost og 125-150 kroner til aftensmad.
For at få dækket udgifterne kræver det, at man har gemt kvitteringerne.
Kilder: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.